Makarna Majkvist förvandlade husvagnen till en drömstuga

Johanna Majkvist längtade efter en egen plats i tillvaron. En vrå, där hon kunde ta en kopp kaffe och lyssna på poddar i lugn och ro. Här är historien om hur hon och maken förvandlade en sliten husvagn till ett ljuvligt extrarum. I dag är husvagnen hela familjens favorit – och den hänger självklart med på semestern.

ANNONS
|

Om man har en villa i Träslövsläge är det inte givet att åka bort mitt i sommaren. Men vem har sagt att en husvagn ständigt måste vara på rull? Den kan ju lika gärna stå i trädgården – som en friggebod, fast på hjul.

Så gick tankarna hos Johanna Majkvist när hon skulle förverkliga drömmen om ett eget krypin.

Bild: Lina Salomonsson

Den ruffiga husvagn hon spanat in hade över 40 år på nacken. Sliten var den, och riktigt hur illa det var ställt insåg hon inte förrän affären väl var genomförd. Men samtidigt hade husvagnen massor av charm, med sin rundade form och sitt gammaldags färgfält på exteriören.

ANNONS

– Det här ska nog bli bra, tänkte jag. Att fixa och göra snyggt var ju en del av visionen – och jag är inte rädd för att hugga i, säger Johanna.

Dumpen eller satsa

Hennes man, Stefan, är en van fixare. Hemma på uppfarten undersökte han husvagnen med snickarblick. Sedan bad han om ett allvarligt samtal med Johanna i köket.

– Det skulle krävas väldigt mycket jobb för att få husvagnen i hyggligt skick. Jag sa till henne att vi var tvungna att ta ett beslut på en gång: Skulle vi köra den direkt till dumpen eller ägna all vår lediga tid ett bra tag framöver åt att renovera den?

Johanna smälte informationen.

– Enligt Stefan påminde golvet om Fred Flintas bil, den som han går på marken och kör. Men jag hade inga planer på att ge upp. Vid det här laget hade jag en tydlig idé om hur jag ville att husvagnen skulle se ut när den var klar, säger Johanna.

Så småningom smittades Stefan av hennes entusiasm.

– Johanna är den spontana av oss. Hon gasar och jag bromsar. Men när bromsen väl har släppt går jag igång till hundra procent, säger han och skrattar.

Bild: Lina Salomonsson

Med en lång inköpslista från Stefan åkte Johanna till bygghandeln och shoppade loss. Plywood, isoleringsmaterial, skruvar, färg – och en massa annat som hon har förträngt.

ANNONS

– Min pappa fick följa med som stöd. Sedan var det bara att åka hem och sätta igång!

Både Johanna och Stefan blir varma i blicken när de berättar om veckorna som följde. De tog semester för att kunna jobba tolvtimmarsdagar med ”åbäket”, som husvagnen kom att kallas.

– Stefan grovsnickrade och jag skruvade och målade. Han slet bort inredning och byggde ny medan jag sprätte upp dynor upp och sydde klädsel i andra färger. Hela tiden jobbade vi mot min inre bild av hur husvagnen skulle se ut, säger Johanna.

Gemensamt projekt

Stefan, som tidigare lett stora ensamprojekt då han har byggt uthus, altaner och stenmurar i trädgården, berättar att han häpnade över hur roligt det var att vara ”underhuggare” åt Johanna.

– Husvagnen var ju helt och hållet hennes projekt. Hon bestämde, men vi gjorde jobbet tillsammans. Det var fint att få vara med och förverkliga hennes dröm – och en stor skillnad mot att jobba ensam, som jag oftast gör när jag konstruerar.

Den 5 september 2020 – en och en halv månad efter inköpet – kunde paret ta husvagnen på premiärtur.

– Vilken seger! säger Johanna stolt, och bekräftar att det var många som kommenterade deras ovanliga fordon. Några kände dessutom igen den från Instagram, där Johanna har över 9 000 följare som sett husvagnen växa fram och som beundrar hennes sinne för inredning.

ANNONS
Bild: Lina Salomonsson

Till vardags står husvagnen nu uppställd hemma i parets trädgård. Där fungerar den precis som det extrarum Johanna hela tiden önskat sig. Hon har lagt ner stor omsorg på inredningen, som går i ljusa, lite gula toner, accentuerade av naturmaterial. Det vimlar av fiffiga idéer, som Johanna gärna delar med sig av:

– Gardinstängerna är rundstavar, tillsågade av kvastskaft, som jag har fäst i överskåpen med hjälp av snören. Mattorna i naturmaterial är egentligen bordslöpare som jag valt eftersom de är smala nog. Och i de större fönstren har jag både sidogardiner och en kappa av makramé, som jag pimpat med batteridrivna ljusslingor för mysets skull, säger hon.

Så även om husvagnen egentligen är min, är den till glädje för alla.

Ett annat hack från Johanna är att använda sig av skumgummi från gamla dynor och madrasser, för att få till bekvämligheten.

– De är betydligt tjockare och skönare än moderna dynor. Jag behöll 1970-tals-dynorna som fanns i husvagnen, men har bytt ut tyget, säger hon.

I sommar kommer husvagnen att få följa med paret på semester igen. Vart och när är ännu inte bestämt, men några utflykter ska det allt bli.

Tills dess fortsätter Johanna att använda den som sitt privata krypin. Eller privata och privata förresten?

– Husvagnen har faktiskt blivit hela familjens favorit. Barnen sover gärna över här, och när dubbelsängen är utfälld är den 2 x 2 meter, vilket är större än någon av sängarna vi har inne i huset. Så även om husvagnen egentligen är min, är den till glädje för alla. Och ska man vara ärlig, så är det ju bästa betyget.

ANNONS
Bild: Lina Salomonsson

Johanna och hennes mobila extrarum

Namn: Johanna Majkvist.

Ålder: 45 år.

Familj: ”Gift med Stefan. Tillsammans har vi barnen Tindra 20 år, Vilja 18 år och Alve 16 år.”

Bor: I en villa i Träslövsläge.

Husvagnsmodell: Adria 380 -77.

Storlek: 200 cm x 400 cm.

Stoltast över: ”Att vi fick ihop ”åbäket”.

Mer om Johannas husvagn: Se Instagram: @husvagnen77

Tre utflyktstips från Johanna

• ”Åsa Camping, som är en mycket trevlig liten camping vid kusten.”

• ”Åkulla bokskogar med natursköna vandringsleder.”

• ”Strandpromenaden i Varberg är fantastisk, och det finns trevliga fik, restauranger och mycket annat på vägen.”

Läs mer:

ANNONS