Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Mågatorpet på Väster till salu för 25 miljoner

Nu är ett av Mågatorpen på Väster ute till försäljning. Det är det sandfärgade privatägda huset som söker nya ägare, och priset landar på 25 miljoner. Och det handlar helt klart om ett hus med historia.

De ligger där sida vid sida längs Magnus Stenbocks väg i Halmstad – stora, vackra och till åren komna. I folkmun kallas de Mågatorpen, och ryktet gör gällande att det var en rik fabrikör gav dem i bröllopsgåva till sina döttrar och deras män. Men när Hallandsposten gick till botten med den myten i slutet av 1990-talet, framkom det att mågarna inte alls hade fått dem, utan hade betalt alltsammans ur egen ficka.

Dock visade det sig att de ursprungliga ägarna var två syskonpar, nämligen bröderna Axel och Sture Persson, som var gifta med systrarna Gurli och Elisabeth, döttrar till fabrikör Francke (så det fanns en förmögen svärfar med i bilden…).

450 kvadratmeter på nio rum

Det är det sandfärgade huset längre ner i backen som är till salu, och det byggdes av Sture och Elisabeth Persson i slutet av 1920-talet. De nuvarande ägarna är ett gift par i 75-årsåldern, som köpte fastigheten 1979.

Enligt uppgifter från den ansvariga mäklarbyrån, Wennerholms Fastighetsförmedling, har huset en bostadsyta på 450 kvadratmeter, fördelad på nio rum. Tomten, som sluttar svagt ner mot centrum, är drygt 3000 kvadratmeter.

Plan av bottenvåningen.
Plan av bottenvåningen.

Vad gäller rummen kan Hallandsposten, efter en titt i artikeln vi publicerade 1997, meddela att det i ritningarna – som inkom till byggnadsnämnden den 19 september 1928 – fanns herrum, hall, salong, vardagsrum, matsal, serveringsrum och kök på bottenvåningen. På andra våningen fanns tre rejäla sovrum, hall, gästrum, badrum, klädkammare, jungfrukammare samt borstrum (!).

Många gamla detaljer bevarade

I samband med reportaget om de båda Mågatorpen fick HP också en rundvandring i husen, och det som nu är till salu, med adressen Ljungbergsgatan 15, har fungerat som privatbostad i alla år. Vid vårt besök 1997 var planlösningen i princip intakt; den enda förändringen var att herrummet hade införlivats med köket. Det fanns också åtskilligt kvar av de ursprungliga detaljerna, såsom takdekorationer, väggmålningar, kakelugnar, trappsniderier – samt ett kopparkärl i den gamla tvättstugan i källaren.

Hur vet vi då att myten om att mågarna fick sina ”torp” till skänks inte är sann? Jo, i samma reportage intervjuade vi den då 80-årige Carl Axel Fockler, son till Axel och Gurli Persson och uppvuxen i det som i dag är Svarta Örnshuset. Han var sonson till fabrikör Francke och skrattade gott åt historien om att mågarna hade fått sina villor – för att sedan slå fast att ”far fick inte ett öre av min morfar, både han och hans bror betalade sina hus helt på egen hand”.

Carl Axel Fockler meddelade också att det var en ”elak lektor i grannskapet” som döpte husen till Mågatorpen och spekulerade kring anledningen till öknamnen: ”Han kanske var avundsjuk, vad vet jag?”.

De båda Mågatorpen – i förgrunden Svarta Örnshuset, till höger huset som nu är till salu. Bild: HP-arkiv
De båda Mågatorpen – i förgrunden Svarta Örnshuset, till höger huset som nu är till salu. Bild: HP-arkiv

När Carl Axel Fockler som tolvåring flyttade in i Svarta Örnshuset 1929 fanns inga andra byggnader framför, utan bara öppna åkrar. Platsen valdes för att den bjöd på en mycket vacker utsikt, medan staden ändå inte var alltför avlägsen.

Förste ägaren avled i unga år

Åter till grannhuset. Tyvärr fick inte disponent Sture Persson njuta av sitt storslagna hus så länge. Han drabbades av en hjärntumör och dog redan 1933, endast 41 år gammal. Då hade han och hustrun Elisabeth fått tre barn; det yngsta var bara sju. Makan bodde dock kvar ända till början på 1970-talet, då hon, enligt Carl Axel Fockler, tyckte att det blev ”för stort och ensamt”. Därefter hade huset tre olika ägare, innan de nuvarande ägarna tog över.

För den som är nyfiken på hur mycket den ståtliga villan har stigit i pris, finns några siffror att ta fasta på: När Sture Persson köpte tomten av släkten Schéle den 2 april 1927 fick han betala 21 105 kronor. Vi vet inte hur mycket det kostade att sedan uppföra huset, men enligt Carl Axel Fockler fick hans pappa Axel lägga cirka 65 000 kronor på att bygga Svarta Örnshuset. Och eftersom Mågatorpen är tämligen lika till storlek och utformning, lär väl summan för brodern Sture ha landat på ungefär lika mycket. Ett knappt sekel senare har priset stigit till 25 miljoner.

Fotnot: Både säljarna och Wennerholms Fastighetsförmedling avböjer att kommentera försäljningen.