Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Lyxiga Villa Andersson i Frösakull vinner pris efter pris

Ett stenkast från havet i Frösakull ligger Villa Andersson, ett privathus på 900 kvadratmeter. Huset, som vinner pris efter pris och ritats av den kände arkitekten Abelardo Gonzalez, har egen biograf, simbassäng och vinkällare.

Det är makarna Mikael Andersson och Maria Bokström som bor i huset med barnen William och Ebba, sju respektive sex år. Spaden sattes i marken i januari 2018 och tre år senare kunde de lämna radhuset på Gymnasiegatan i Halmstad för att flytta in i sitt nya hem. Det innebar en rejäl uppgradering, både vad gäller storlek och standard. Mellan huset på Doktorsvägen i Frösakull och stranden finns bara en kohage, och med hjälp av de stora glaspartierna i det nedsänkta vardagsrummet får naturen en självklar plats.

– Man vänjer sig aldrig vid den vyn, den är lika fantastisk varje gång, säger Maria Bokström och konstaterar att även balkongen på ovanvåningen är en magisk plats att befinna sig på – ”i början när jag satt där tänkte jag: är detta verkligen sant?”

Dock vill inte hon eller Mikael att vi fotograferar dem eller deras hem.

– Nej, det känner vi oss inte bekväma med. Samtidigt har huset fått så många priser, så det känns kul att arkitekturen uppmärksammas, säger Maria och Mikael nämner att de har sagt nej även till tv-produktioner som Husdrömmar och Grand Designs Sverige.

– Vi har också skrivit tystnadsklausler med byggarbetarna. Vi vill inte att det ska cirkulera foton inifrån vårt hem på nätet eller bland människor i Halmstad. Detta är vår privata sfär, påpekar Mikael Andersson.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Men han och Maria pratar gärna arkitektur, och vi får låna bilder och även fota exteriören. Det är alltså Abelardo Gonzalez som ritat Villa Andersson (just det, han som blev känd i Halmstad efter att ha ritat Per Gessles villa i Sandhamn).

– Vi kontaktade honom, och sedan har huset växt fram genom ett tätt samarbete, säger Mikael.

Det kändes helt rätt för oss, eftersom huset står placerat helt utan skydd från de starka vindarna från havet.

Det som utmärker Villa Andersson är att fasad och tak är gjorda i samma material, ett mörkt bränt accoya-trä, som är tillverkat efter den japanska metoden ”Shou-Sugi-Ban”.

– Den gör att trät blir motståndskraftigt mot väder och vind, men även mot mögelpåväxt och röta. Det kändes helt rätt för oss, eftersom huset står placerat helt utan skydd från de starka vindarna från havet, säger Mikael och tillägger att formmässigt viker sig taket över huskroppen – ”ungefär som när du lägger på en av sidorna på en kartong”.

Bild: Ma/Agab
Bild: Ma/Agab

Andra saker som gör villan speciell är att ytterväggarna har en lutning på ungefär 80 grader, att den har många vinklar och vrår, och att vissa material går igen överallt: betongen i väggarna, den vitlaserade eken i innertaken och valtnötsträt i dörrar, skåp, garderober, hyllor och vissa (specialsnickrade) möbler.

– Däremot är det olika typer av sten i de fyra badrummen, så där finns en variation, säger Maria.

Har aldrig ångrat att poolen inomhus

Invändigt består huset av tre plan och vi börjar i källaren. Där finns en privat biograf, ett spelrum för barnen, ett gästrum med privat bad, gym och ett tv-rum med öppen spis. Där finns också en vinkällare som håller en temperatur på 15 grader och en avdelning för vinprovning, samt en stor inomhuspool.

– Vi hade sagt att vi aldrig skulle ha en pool inomhus, med tanke på allt som kan bli komplicerat tekniskt. Men sen tänkte vi om, och det har vi inte ångrat. Barnen älskar poolen och vi badar flera gånger i veckan – även på sommaren. Men vi har förstås ett kodlås, så att de inte kan komma in här själva, säger Maria som är uppvuxen i Frösakull och är påtagligt nöjd med att ha flyttat ”hem” igen.

Bild: Ma/Agab
Bild: Ma/Agab

En trappa upp, på bottenplan, finns bland annat Mikaels arbetsrum, kök, matrum, vardagsrum – plus ett gigantiskt garage där bilarna samsas med utemöbler som ställts in för vintern. På ovanvåningen har barn och föräldrar sina sovrum, och här finns också en walk in closet, tvättstuga (”varför springa upp och ner i trappor bara för att tvättstugan brukar vara i källaren?”), tv-rum och en liten bar – som dyker upp från ingenstans när man trycker på en skåpsdörr.

– Det är sånt som jag och Abelardo gillar, säger Mikael och berättar att den Malmöbaserade arkitekten har varit engagerad ner på detaljnivå:

– Vi har haft en jättebra dialog och han har verkligen förstått vilken känsla vi vill ha i vårt hem. Och vi gillar hans tanke om att huset har lungor i form av öppningsbara takfönster, skjutdörrar och annat som gör att det kan ”andas” och på så vis anpassa temperaturen efter årstiden. Vi har air condition i vårt sovrum, men inte i resten av huset.

På frågan om det inte känns som att familjemedlemmarna är väldigt långt ifrån varandra i det stora huset, svarar Maria att det kanske upplevdes så precis när de hade flyttat in – men inte nu längre.

– Det var väl kontrasten mot radhuset, den är ju ganska stor…

Tänk om man lägger ner så mycket pengar på ett hus och sen trivs man inte när man flyttar in?

Maria, som är kundrådgivare på en bank, och Mikael, som är delägare i Micropol Fiberoptic i Åled, hade letat länge efter ett boende i Frösakull, men inte hittat något som känts riktigt bra. Det höll på att bli ett bygge på andra sidan gatan, men när en bekant 2016 meddelade att den här tomten – på havssidan – var till salu, tvekade de inte. Hur mycket huset har kostat totalt vill de inte gå in på, men Mikael medger att det handlar om rätt många miljoner. Och givetvis uppstår oväntade problem under resans gång i ett bygge av den här storleken (såsom stopp i avloppet på övervåningen när de precis hade flyttat in, vilket innebar att Mikael och Maria fick bo i gästrummet den första tiden), men inga stora katastrofer.

– Nej, nu är det mesta på plats. I början av nästa år ska vi ha bion igång, med elva bekväma fåtöljer och en projicering med ett flygplan från Star Wars i taket. På vingarna står namnen på oss fyra i familjen. Det är en kul detalj, säger Mikael.

Pris och nomineringar till Villa Andersson

• Nominerat till Halmstad arkitekturpris 2021. I motiveringen stod bland annat: ”Ett fåtal material har sammanfogats på ett intrikat sätt för att ge en karaktärsrik arkitektur med flödande rumssamband. Rörelser och utblickar är väl regisserade. [...] Byggnadens olika delar har sammanfogats på ett tydligt och mycket medvetet sätt där mellanskalan av lister arbetats bort.” (Vann gjorde cermoniplatsen vid Enslövs kyrkogård.)

• Pris 2021 i kategorin Residential i den globala tävlingen BLT Built Design Awards, med en jury sammansatt av experter från hela världen.

• Har fått ”Honorable Mention” i Architectureal Design av Architecture Masterprize, i kategorin Residential Architecture – Single Family. Det priset delas ut i Los Angeles, USA.

Läs fler bostadsreportage här!