Kålle Gunnarsson och Tobias Torstensson har byggt drömhus

När tre kompispar flyttat till Långasand bestämde sig nöjesprofilen Kålle Gunnarsson och hans sambo Tobias Torstensson för att göra samma sak. Här berättar de om sitt nybyggda drömhus, kärleken till Falkenberg och till varandra, om att nästan gå in i väggen – och om en teatersommar som inte blev som de tänkt sig.

ANNONS
|

Det är sommar i Långasand utanför Falkenberg. Solen värmer, grönskan är sådär grön som den bara kan bli i juni och vindarna är ljumma. På det rejäla trädäcket utanför det arkitektritade huset nära havet tar vi en kopp kaffe. Kålle och Tobias är ivriga att berätta om sitt bygge i nyfunkisstil.

– Huset påminner egentligen om en modern låda med stora fönster. Vi har behållit alla träd runtomkring för att få känslan av att man är nära naturen. Dessutom skyddar de mot insyn, säger Tobias.

Tomten köpte de 2017 och i december i fjol flyttade de in. Kålle är uppvuxen i Slöinge och Tobias i Drängsered i Hylte kommun. Att det blev just i Långasand de slog sig ner är kanske därför inte så konstigt.

ANNONS

Kålle har tidigare bott i Göteborg i många år. När han och Tobias blev ett par för ungefär sju år sedan flyttade de ihop i hans lägenhet där. De trivdes, men längtade efter något större.

– Många av våra kompisar har bosatt sig i Långasand, så när en tomt blev ledig här kändes det faktiskt ganska logiskt, säger Kålle.

Bild: Lars Jansson

Dessutom tillbringade paret redan innan huset var klart mycket tid i Falkenberg. Kålle har varit aktiv i nöjessvängen i stan länge och numera är även Tobias projektledare i hans företag.

– Det föll sig naturligt, Tobias är bra på att styra upp saker och på att jobba med dekor och scenografi. Och skulle vi två ha en chans att hinna träffas var vi nästan tvungna att jobba ihop.

Kålle Gunnarsson gillar att laga mat

Huset är på 230 kvadratmeter, fördelade på ett och ett halvt plan. Rymden och de stora ytorna är slående, ljusinsläppet rejält. Takhöjden är 5,5 meter som högst. Nedre plan består av en rymlig hall och ett stort kombinerat kök och vardagsrum plus matsal – allt hänger liksom ihop, det finns inga stängda dörrar mellan rummen. Dessutom finns gästrum och ett badrum.

– Jag gillar att laga mat och ville gärna ha en stor köksö där man står vänd ut mot vardagsrummet. Det är trevligt när man har folk hemma, säger Kålle.

ANNONS

Och vad gör du när Kålle lagar maten, Tobias?

– Sitter på en pall och tar ett glas vin! Det är toppen.

Bild: Lars Jansson

Om Kålle är välkänd i Falkenberg så är kanske hans sambo och fästman Tobias lite mer av en doldis. Han är alltså uppvuxen i Drängsered men har bott i Halmstad i flera år.

– Jag jobbade på Willys och i klädbutik och trivdes bra. Men så träffade jag Kålle för sju år sedan och sedan dess har ingenting blivit sig likt, haha.

De två kom i kontakt med varandra genom gemensamma vänner men det tog ett tag innan de blev ett par. Inledningsvis blev det dock inte mer än några dejter, kanske var de båda lite avvaktande i början. Men så en kväll på Pride i Falkenberg 2013 stod Kålle på scen. Med mikrofonen i handen ropade han ut över folkhavet att ”om det finns någon Tobbe i publiken vill jag ha upp honom här, för han har just dissat mig.”

– Jag hade inget annat val än att gå upp! Och sen var det väl nåt som hände för jag följde med Kålle hem den kvällen och sen gick jag aldrig därifrån igen.

Kålle fyller i:

– Det blev mitt livs längsta one-night-stand och det har varit helt fantastiskt från dag ett.

ANNONS

I dag är Kålle och Tobias alltså förlovade. Egentligen hade de planerat för bröllop i sommar men med tanke på coronaviruset och på att ”det har varit lite mycket” skjuter de upp festligheterna ett tag.

Trivs i Falkenberg

Paret säger att de trivs utmärkt med att återigen vara bosatta i den kommun de båda vuxit upp i – även om Kålle inte sticker under stol med att det har varit en omställning. Han har bott i Göteborg under större delen av sitt vuxna liv och hade kanske vant sig vid storstadens anonymitet.

– Samtidigt gillar jag i och för sig att man är igenkänd här och att man möts av så mycket positiv respons, men Göteborg har betytt mycket för mig. Det var där jag kom ut för massa år sedan, bara en sådan sak.

I dag producerar Kålle musikal- och teaterföreställningar i bolaget Stage Fantasy med föreställningar i Falkenberg men även i Stockholm, Göteborg och på andra håll i landet. Varje sommar spelas det bland annat barnteater baserad på Astrid Lindgrens böcker utomhus i Teatergläntan i Falkenberg. Men i år blir allt annorlunda. Årets uppsättning ”Pippi på de sju haven” ställs in med tanke på coronakrisen och myndigheternas rekommendationer. Sagocaféet för barn i Storans trädgård i centrala Falkenberg är dock öppet som vanligt.

ANNONS

(En koll på Sagocaféets facebooksida rekommenderas dock för säkerhets skull för den som är sugen på ett besök i sommar.)

– Mycket har blivit inställt den här våren. Även om det som hänt i världen självklart är hemskt, så kom det på något vis ganska lägligt för mig på ett rent personligt plan. Jag blev ofrivilligt ledig och det behövde jag, säger Kålle.

Var nära utmattning

I vintras var det nämligen så att ”den berömda väggen närmade sig med rekordfart” för den halländske teaterprofilen. En kväll på Intiman i Stockholm satt han helt plötsligt inlåst på toaletten och grät. Det hade blivit för mycket jobb, tempot hade varit alltför högt alltför länge. Han tog upp telefonen och ringde till sin livskamrat.

– Jag bara släppte allt och slängde mig på planet upp till honom. Jag var behövd, säger Tobias och kastar ett öga på sin fästman.

I dag mår Kålle bra igen. Han har vilat, motionerat och tagit hand om sig själv. Han säger själv att han nog aldrig gick in i väggen på riktigt, men att han var på väg dit.

– Jag är glad att jag tog varningssignalerna på allvar, innan batteriet tog helt slut.

Är ni annars oroliga för coronakrisen och för hur den ska påverka ert bolag rent ekonomiskt?

ANNONS

– Ja, det är klart att man har funderat på det. I det här läget gäller det att vara kreativ och hitta på nya lösningar, säger Kålle.

Bild: Lars Jansson

Här lämnar vi sidospåret om kärlek, corona och utbrändhet och tar oss åter till nybygget i Långasand:

Väggarna inne i huset är vita, golvet i ljust i trä. Möblerna är moderna och stilrena och köksinredningen går i mörka toner precis som kaklet i badrummen. En del av inredningen i huset är ny, annat är köpt på auktion och lite är sådant de haft tidigare i Göteborg.

Gröna växter, snittblommor, vågad fotokonst på väggarna, udda små detaljer och mycket böcker ger hemmet en personlig touch. Bland annat syns en bronspatinerad Hermès Kelly-väska i ett fönster, utformad som ett prydnadsföremål.

– Den fick jag i julklapp av Kålle ett år. Jag älskar den. Jag är inte rädd för att blanda olika stilar, så länge man har en tanke bakom blir det hur snyggt som helst. Lite klassiskt, lite kaxigt och lite kitsch.

Inga bråk under bygget

En kamin sprider behaglig värme i det stora rummet på nedre plan. (Nåja, kanske inte just i juni, men man kan föreställa sig hur det känns i Långasand en kväll i november när höststormarna rullar in.) På frågan vem som har inrett och stått för idéerna i huset kommer svaret snabbt:

ANNONS

– Det är Tobias! Han har en fantastisk förmåga att få till det. Och om det är nåt jag verkligen har velat ha in här, som till exempel mina Disneyfigurer i glas eller min Buddhastaty, ja då ser han till att ordna det på ett smakfullt sätt.

Har ni hållit sams under hela processen?

– Ja, i stort sett. Jag är väldigt glad att vi klarade av det här utan att gå isär. Man hör ju om många som gör det när de bygger hus och det är klart att det kan vara påfrestande, säger Kålle.

En öppen trappa i vardagsrummet leder upp till övre plan. Här kan man stå på en balkong och blicka ut över nedervåningen, eller ut på träden genom de stora fönsterna. Det finns dessutom en liten utvändig balkong. Genom en dörr kommer man in i sovrummet, vidare in genom en walk-in-closet och sen till det rejält tilltagna badrummet med dubbeldusch och badkar.

– Jag ville skapa lite av en hotellkänsla. Det ska kännas som att man bor i en svit, förklarar Tobias med ett skratt.

Och en walk-in-closet var ett måste eller?

– Självklart! Kålle får en liten hörna för sina jeans och skjortor och jag har resten av utrymmet för mina skor, mitt glitter och mitt bling-bling.

ANNONS
Bild: Lars Jansson

Utvändigt är huset i svart trä med liggande panel, modernt byggt i fyrkantiga former. Tobias har själv skissat på hur han ville ha det innan en arkitekt fick i uppgift att slutföra ritningarna.

– Vi är jättenöjda med hur allt blev. Vi trivs verkligen här, säger han.

Paret tillbringar också – när de inte är i Långasand – mycket tid i sin lägenhet i Bahia Feliz på Gran Canaria. Men nu är det alltså Falkenberg som gäller ett tag. Huset säljer de inte i första taget. Här vill de fortsätta att bygga ett gemensamt liv tillsammans med alla vänner i området.

Vad gör ni om tio år?

– Ja... Kålle har ju lovat att vi ska gå kunna i pension samtidigt även om det skiljer 13 år på oss. Det är kanske längre bort än om tio år, men ändå!

Kålle fyller i:

– Ja det är klart. Nu är det så mycket jobb men jag är inte intresserad av att sitta ensam de åren sen, nä då får Tobbe bli ledig med mig också. Då kommer vi ju att vilja ha det gott tillsammans.

Tre sommartips:

”Att åka och titta på Döda fallet vid Yngeredsforsen mellan Askome och Gällared är häftigt.”

”Gå och ät på Nya Strandstugan här i Långasand. Jättebra mat.”

”Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge är väl värt ett besök. Jättegott och jättetrevligt, Slöinge har verkligen levt upp på senaste.”

Tobias Torstensson

Ålder: 31 år.

Gör: Projektledare i företaget Stage Fantasy. Jobbar även med dekor och scenografi i bolaget.

Bor: I Långasand.

Gör en ledig sommardag: ”Jag tycker väldigt mycket om att vara i trädgården.”

Det bästa med Falkenberg på sommaren: ”Allt finns liksom tvärs över gatan. Enkelheten och närheten till allt i en småstad är något jag verkligen uppskattar.”

På instagramkontot Ttorstensson kan du följa Tobias och Kålle vidare i deras husprojekt i Långasand och få inspiration och idéer.

Kålle (egentligen Lars-Åke) Gunnarsson

Ålder: 45 år.

Gör: Producerar och regisserar teater och musikal i egna företaget Stage Fantasy - både i Falkenberg och i övriga landet – plus på konsultbasis för andra produktioner utanför det egna bolaget. Har även sagocafé och är engagerad i Teater Storan och Storans Teaterskola i Falkenberg.

Bor: I Långasand.

Gör en ledig sommardag: ”Jag älskar att vara utomhus och promenera. Eller att ha goda vänner på middag och grilla.”

Det bästa med Falkenberg på sommaren: ”Det finns ett så stort utbud trots att staden är liten, det är tack vare alla initiativrika människor här.”

ANNONS