Höstens inredningstrender – experternas bästa tips

Vad har du för inredningstips och vilka trender är det som gäller i höst?

ANNONS
|
Bild: Jenny Brandt Grönberg

Hanna Wendelbo, mönsterdesigner och formgivare, Kungsbacka:

”2020 har blivit det konstigaste år vi någonsin upplevt. Det som genomsyrat hela vårt samhälle är att vi är hemma mycket, på grund av coronan. Vi jobbar hemma, vi är hemma med snoriga barn som inte får vara på förskolan och vi kan inte umgås som tidigare. I och med rekommendationen om att vi ska jobba hemma till årsskiftet, så har vi fått in en ny funktion i våra bostäder, och det är hemarbetsplatsen. Den kan man göra fin med en bra stol, kanske en klädd möbel eller några extra kuddar. Man kan lägga lite mer omsorg på den platsen. För det andra har vi börjat ha väldigt många digitala möten när vi är hemma, och ibland skäms vi kanske för hur det ser ut i bakgrunden. Det enklaste tipset där är att slänga upp en snygg tapet som sticker ut lite på väggen, så kommer alla tycka du har ett supermysigt hem. Att sätta upp en ny tapet piggar dessutom alltid upp. Och till sist finns det en sak till som blir en trend i höst. Det handlar om våra krukväxter. Helt plötsligt har vi tid att vattna, gödsla och påta. Nu är tiden för gröna växter inomhus, vi behöver nåt att engagera oss i där hemma.”

ANNONS

Mirella Nyberg, inredningsstylist, inredare och homestagingkonsult på Homestyleväst, Varberg:

”Vi kommer lägga alltmer mer tid på att inreda våra hem, i och med att vi tillbringar mer tid hemma i den tid som är nu. Fler arbetar också hemifrån vilket gör att vi tvingas skapa en arbetsplats i hemmet som fungerar, både ergonomiskt och med hänsyn till familjelivet. Den största trenden nu, som mer kan ses som en livsstilsförändring, är att fler och fler gör hållbara inredningsval. Det kan gälla allt från att ta till vara på och använda det vi redan har på ett nytt sätt, till att köpa inredning som är hållbar över tid, både funktionellt och trendmässigt. Fler företag gör miljömedvetna satsningar, vilket i sin tur gör att konsumenterna kan göra mer hållbara val. Secondhand-marknaden har aldrig varit större och det syns inte någon avmattning, tvärtom. Den som vill följa trender men samtidigt inte ändra om och köpa nytt alltför ofta, kan välja att skapa en naturnära bas i hemmet. Väggfärger eller tapeter i naturtoner och botaniska motiv är en perfekt grund som fungerar över tid och kan kompletteras med en mängd andra kulörer. Då blir det också lättare att variera när man vill, med utvalda detaljer och textilier. Till hösten kommer ofta de jordnära kulörerna tillbaka. I år är inget undantag och det är nyanser av brunt som dominerar. Allt från beiga toner till djupare brunt. Vi ser dem i möbler, textilier och inredningsdetaljer.Trä, trä och trä i alla varianter är materialet som gäller i höst. Och pratar vi keramik och textilier så är det taktila material med olika struktur som kommer. Formerna i höst är mjuka, runda och böljande. Det kan inte heller nog betonas hur viktigt det är med belysning, särskilt nu under det mörka halvåret när dagsljuset minskar. Det behövs flera olika ljuskällor i ett rum med olika funktion och placering.”

ANNONS
Bild: Jari Välitalo

Malin Andersson, inredare på Joy Inredning & homestyling, Halmstad:

”I höst är det mjuka, bulliga och böljande former på möbler som gäller, medan inredningsdetaljer som vaser och lampfötter får gärna ha organiska, naturinspirerade former. Man ser också mycket valvformade inredningsdetaljer, till exempel speglar. Även tapeter kan ha olika valvinspirerade mönster. Keramik, gärna urnor och krukor, är också trendigt. Om vi pratar färger är det beige, ljusbrunt och rostiga, brända toner som gäller. Pastellfärger är också fortsatt populära, men de är mer dova nu, mer svärta i tonerna. Bakom allt inredningstänk i dag finns också en ny sorts medveten konsumtion med fokus på hållbarhet och återbruk. Vill man tänka hållbart är ett tips att man inte behöver byta ut ett helt möblemang i ett rum bara för att man känner för något nytt och vill följa trenden. Bättre är då kanske att att måla om i ett rum, och sen fånga upp väggarnas färger med plädar eller kuddar. Ett annat tips är att investera i en eller flera designmöbler. Köper man dyra saker tenderar man behålla dem länge i sitt hem, det blir inte den här slit och släng grejen på samma sätt. Dessutom vet vi att dyra möbler ofta är tillverkade med bra råvaror. Om det finns en särskild möbel jag skulle slå ett slag för i höst så är det fåtöljen, gärna då en designvariant. Det är ofta en möbel som både är skön att sitta i och som är vacker att titta på.”

ANNONS
Bild: Tom Bengtsson

Katharina Olsson Öberg, driver butiken Stil & Trend Inredning, Falkenberg:

” Ett bra inredningstips är att ha en likvärdig och hållbar bas i inredningen med en neutral färgskala. Då är det nämligen enkelt att byta ut textil, som kuddar och plädar med mera, efter säsong. Ett nytt årtionde betyder oftast också ett nytt mode, och ett nytt årtionde har vi precis kommit in i nu. Inför 2021 blir det till exempel andra tygkvaliteter, även om sammeten, som kom redan förra årtiondet, finns kvar också. Det som känns nytt nu är annars bouclétyg. Bouclé är ett tyg vävt med bouclégarn, där man väver så det blir små öglor eller knutor. Oftast är det i vitt när det kommer på möbler. Naturen kommer också ännu mer in i inredningen i höst. Allt som är i sten, trä, korg och rotting gör att det känns hemtrevligt, mer naturligt och skapar harmoni i hemmet. Torkade växter, som är väldigt hållbara och mycket lättskötta är också fint att inreda med. Man kan till exempel plocka in fina gräs- och frökapslar innan frosten kommer. Färgerna i höst är de jordnära, till exempel greige... som är ett nytt ord för en härligt beigegrå färg. Rätt belysning i ett rum gör också mycket. Tänk på att ha ett tema i inredningen, och följ det. Man kan även tänka på att det ofta är enkelt att fixa till mycket med det man redan har hemma. Man kan flytta runt och ta bort sådant man kanske inte känner så mycket för längre, antingen kan man spara det i ett förråd eller skänka bort det. Ofta är det nämligen bättre med ett mindre antal saker än med för många. Ett gammalt men bra tips är att plocka bort allt i ett rum, och sedan möblera det på nytt fast med samma saker. Då kan man enkelt se vad som inte passar längre, om något fattas och om något kanske finner en ny plats.”

ANNONS
ANNONS