Hemma hos Maggan och Peter i ett hus som inte liknar något annat

Sill, dynamit och telefoni har blivit måleri, rosor och fredagsprat. 2005 köpte Maggan Ek och Peter Bengtsson det stora huset mitt i Ysby utanför Laholm. Där har de skapat allkonstverket Stilla dagar – där dagarna sällan är stilla. Häng med in i djungeln och i rummen som ständigt bjuder på nya skatter.

ANNONS
|

När Maggan och Peter – som den 13 juli firade att de varit ihop i 18 år genom att åka på ännu en auktion – hittade stället i Ysby hade det varit till salu i tre år. I bostadshuset fanns tre separata lägenheter, alla i behov av renovering. På tomten, som är cirka 3 000 kvadratmeter, stod också flera andra byggnader.

– Men vi såg potentialen. Här skulle vi kunna vara kreativa och göra det vi själva ville. Och huset har verkligen levererat, säger Maggan och slår sig ner i det som numera är arbetsrum, men som även varit salong, matsal, med mera.

ANNONS

– De första åren arbetade vi i små skrymslen, men sen insåg vi att man såklart ska jobba i de största och finaste rummen, säger hon.

Väggar inspirerade av Gaudí

Det finns ju några att välja mellan. Tretton, närmare bestämt. Och att vandra runt i huset, vars äldsta delar är från mitten av 1800-talet, är ett enda långt utropstecken. I varje vrå finns något som får ögat att haja till; det är färgglatt, originellt, vackert – eller allt på samma gång. Som väggarna i badrummet. De hade dragit igång en renovering, och plötsligt kom Maggan på att hon ville ha väggar inspirerade av den spanske arkitekten Antoni Gaudí. Hon slog sönder en kakelplatta i klarblått, och så var det igång.

– Vi har varit mycket i Barcelona, och Gaudí har ju präglat hela den stan. Efter den första kakelplattan gick jag in i ett flow och la nog sju dagar på att få till alla väggarna. Men jag fogade inte själv, det tog vi in hjälp med.

Bild: Anders Andersson

Sen skulle duschen installeras, men när Maggan och Peter insåg att ett bra munstycke skulle gå på 14 000 kronor, satsade de på en aningen billigare variant: en gammal koppargryta som de köpte för 30 kronor på loppis.

ANNONS

– Vi bara borrade lagom stora hål, svetsade lite och monterade kärlet uppochner. Funkar hur fint som helst, säger Peter.

Vi är inga perfektionister, och vi saknar ängslighet.

Här poängterar Maggan att ”allt som rör el, vatten, avlopp och andra viktiga saker, det får fackmän utföra.” Dock blir det en hel del kvar för henne och Peter att hugga tag i, såsom att måla, tapetsera, bygga om köket, , renovera fönstren, konstruera och installera betongpelare, isolera vinden (där Maggan ska få en enorm ateljé…).

– Vi är inga perfektionister, och vi saknar ängslighet. Inget är the end of the world. Om något inte funkar eller går sönder, då hittar vi på något annat, säger Peter och fortsätter:

– För det mesta är det bara sköj, men vi var lite klantiga när vi flyttade in. Då målade vi om i alla tretton rummen, innan vi insåg att det finns fantastiskt fina originalväggar bakom alla tapetlagren. Då fick vi ånga bort tapeterna och börja om…

Bild: Anders Andersson

Han och Maggan menar att det är själva huset som har lockat fram allt det kreativa och roliga. Det bjuder hela tiden på nya överraskningar, skatter som ska vårdas och tas omhand. De har blivit ”amatörarkeologer”, forskat i fastighetens historia och bland annat fått veta att den rymt telegrafstation, leksaksaffär, lanthandel och cykelverkstad.

ANNONS

– I magasinet – där vi har galleri och sommarkafé när vi inte lever i en pandemi – fanns en filial till dåtidens Lantmännen. Där såldes bondegrejer som tjurgrimmor, säd och cement, berättar Peter.

Vernissage den 13 augusti

Den gamla lanthandeln, i bostadshuset, fungerar i dag som ateljé. Där håller Maggan som bäst på att färdigställa de sista porträttmålningarna till årets utställning, Mot mörkgrön botten. Den 13 augusti blir det vernissage och Maggan förklarar:

– Namnet har jag valt för att jag älskar 1800-talet! Då var livet underbart – ja, givetvis bara för vissa – och allt var liksom mörkt och murrigt. Det var vinrött, svart, brunt och buteljgrönt. Så mycket häftigare än ”vitt och fräscht”.

Här ramlar vi in ett resonemang om historia och historielöshet, och om att kunna skapa kulisserna och scenografin till sitt eget liv. Peter funderar en stund på vad som utmärker hans och Maggans hem, och allt kreativt de gör på platsen. Sedan säger han att ”det är nog tidlösheten, att alla tider finns i en.” Varpå Maggan knäpper med fingrarna och utbrister:

– Ja, mycket bra! Exakt så är det!

Och så ger hon ett konkret exempel på hur tidlösheten rinner genom rummen:

– Jag är så nöjd med alla dörrposter som jag har marmorerat. När man står i ena änden av huset ser man dem i en lång rad, från arbetsrummet, genom matrummet och biblioteket. Och längst bort i ena änden skymtar konturen av August Strindberg, en av mina allra bästa kompisar – tyvärr avliden, i alla fall för tillfället.

ANNONS
Bild: Anders Andersson

Tiden flyter även ute på tomten, som dock inte fick någon större uppmärksamhet den första tiden.

– Det var bara gräsmatta när vi flyttade in, och någon trädgård skulle vi absolut inte lägga en massa kraft på, säger Maggan.

Det gick sådär. I dag är trädgården ”en djungel”, och de går aldrig ut utan sekatör – ”ifall man vill klippa fram något härligt som plötsligt uppenbarar sig”. Men Peter, som 2014 blev lite av en rikskändis när han var med i SVT:s ”Trädgårdskampen”, har inte riktigt allt han kan önska.

– Egentligen skulle jag vilja ha en massa åkrar och en rejäl traktor. Det hade varit göddigöddans!

Egentligen skulle jag vilja ha en massa åkrar och en rejäl traktor. Det hade varit göddigöddans!

Tills vidare nöjer han sig dock med att ha fått en ännu större damm med en liten träbrygga där han sitta och plaska med fötterna – plus att han ser fram emot pelarprojektet.

– Ja, vi har ju snöat in lite på cementpelare… Dels har vi gjutit en mellan fönstren i matrummet, dels ska vi skapa en pelargång med tre dubbelbågar här på innergården. De blir definitivt tidlösa, de lär inte vittra sönder i första taget, säger Peter och ser mycket lycklig ut.

Ingen dissar den andres idéer

Som sagt, Stilla dagar är sällan stilla. (Maggan medger att namnet mest kom till för att de själva skulle hejda sig ibland.) Och kanske är själva grunden till alla kreativa infall – på jobbet, privat, i hemmet och trädgården – att de alltid stöttar varandras idéer.

ANNONS

– När jag kraschade den första kakelplattan till badrummet, var jag helt säker på att Peter skulle jubla. Han skulle aldrig säga ”men vad håller du på med!”, utan mer ”men vad kul, hur tänker du här?!”

Maggan och Peter brukar vara med på öppna trädgårdsdagar, och visar ibland sin djungel för förbokade grupper. Det händer också att mindre sällskap får titta runt inomhus, och Maggan berättar om den roligaste kommentaren de fått hittills:

– Det var en person som – efter att ha sett hela huset – på fullt allvar frågade: Men var BOR ni?

Margareta Ek & Peter Bengtsson

Ålder: Hon är 62, han är 39.

Familj: Gifta med varandra. I familjen ingår också Maggans två vuxna döttrar, Lotta och Louise. Plus ett gäng katter och hundar.

Bor: Stort hus (”typ 250 kvadrat + biytor”) med stor trädgård mitt i Ysby utanför Laholm.

Gör: Båda är kulturarbetare och anställda på Dramalogen i Halmstad. Maggan målar, regisserar och producerar (med mera), och Peter jobbar med ljus, ljud, foto, film och animering (med mera). Dramalogen finansieras av Halmstads kommun, och övergick från projekt till permanent verksamhet för fyra år sedan. Både Maggan och Peter har tidigare jobbat på estetiska programmet på Sturegymnasiet i Halmstad.

Kallar sig även: Fru och Herr Kultur. Peter. ”Det är en snabb presentation, och ett hopkok av själva livet. Och vi gör en poäng av att Fru kommer först, för det är lite vår stil. Och att inte Herr alltid ska komma först, det tycker vi att man bör göra en poäng av.”

Händer på allkonstverket Stilla dagar i Ysby:

2 augusti: Livesändning av podden Blommar det?, som Peter Bengtsson gör tillsammans med trädgårdsprofilen Tony Johansson. Detta är avsnitt 150, som alltså spelas in inför publik.

• 8 augusti. Avslutning av 11-kaffe. Varje dag i ett års tid, och två gånger i veckan från den 17 mars i år, har Maggan Ek och Peter Bengtsson sänt live på Facebook klockan 11.00. Nu blir det grand final med avsnitt 400, som sänds live inför publik.

• 13 augusti. Vernissage med målningar i akryl, främst porträtt, av Maggan Ek. Utställningen heter ”Mot mörkgrön botten.” Visas på helgerna till och med september, samt i samband med de övriga evenemangen.

13 augusti. Triss i quiz med Josefin Johansson, Rebecca Sellergren och Lotta Virack.

• 18 augusti. Jazz och svamppoesi med Per Thornberg, Peter Bengtsson och Maggan Ek.

25 augusti. Johan Rosenlind och Lotta Fritzdorf håller föredrag om sitt deckarförfattande. De berättar också om uppkomsten av SVT-serien Vår tid är nu, som kom till efter en idé av Johan Rosenlind (som även varit en av seriens manusförfattare).

Mer info: allkonstverket.se, stilla dagar.se samt dramalogen.se. Dessutom har de olika projekten egna sidor på sociala medier som Facebook och Instagram, och där poddar finns. Sök på respektive namn, exempelvis Blommar det, Radiokakan eller Fredagsprat.

Maggan & Peter gör också:

• Leder radioprogrammet Radiokakan. Ett program för äldre, med musik från förr, gästintervjuer och lyssnarsamtal. Ett samarbete mellan Dramalogen och hemvårdsförvaltningen, finansierat med statliga pengar mot ofrivillig ensamhet. Sänds måndagar och torsdagar via Radio Halmstad (88,6 MHz) (finns även som podd - Radiokakan). Pågår hela 2021. I sommar blir det även ”sommarsurr” med intressanta personer.

• Sänder Fredagsprat på Facebook. Där snackar de om allt mellan himmel och jord samtidigt som de lagar mat. ”Gazpacho och bildrömmar” och Wouk och estetik” är exempel på några av avsnitten.

Tre sommartips!

Konsthallen i Hishult: ”Ett underbart ställe där konst och design möts samt en jättefin konstpark med blommor och skulptur i en otrolig blandning.”

Vargaslätten utanför Simlångsdalen: ”En otrolig plats och en härlig plantskola.”

Rotundan i Norre Katts park i Halmstad: ”Kulturcafé med fantastiskt scenprogram och goooooo stämning.”

ANNONS