Efter en skakig resa har det nya huset blivit hemma

Ett tag befarade makarna Månsson att den nybyggda villan i Mellbystrand skulle köra deras ekonomi i botten och att de skulle få avstå från allt annat för att ha råd att bo. Men så blev det inte – och i dag har de landat i sitt nya hem.

ANNONS
|

När de tre barnen blivit självgående och huset på Blåkulla i Laholm hade blivit precis som de ville – då bestämde sig Mats och Ingela Månsson för att bygga ett nytt hus. Och när de hittade den långsmala tomten i Mellbystrand 2009 slog de till direkt.

–Vi gjorde en grundritning själva och sen fick en arkitekt hjälpa oss med nödvändiga justeringar, berättar Ingela och Mats tillägger:

– Grunden var ett hus anpassat för ett par med utflugna barn. Vi valde en öppen planlösning, utan några separata rum. Det kan göra huset svårare att sälja, men den risken valde vi att ta.

ANNONS

De bjuder in i den rymliga entrén på ena gaveln, en liten påbyggnad som är öppen upp i nock, vilket innebär en takhöjd på drygt fem meter. Väl inne möter en nedervåning som i princip är ett enda rum, bortsett från en walk in closet och ett stort badrum.

Innerväggarna består av murade lecablock, som antingen är slammade eller klädda med laserad liggande brädpanel, och längs ena långsidan och gavlarna är det gott om fönster och dörrar.

– Vi har vänt huset åt ett håll, det är mot söder vi lever vårt uteliv. Och vi har försökt skapa känslan av en klassisk innergård, som är nästan helt utan insyn, säger Ingela.

Ovanvåningen är uppdelad i tre sektioner: allrumsdel (med tv), sovrumsdel (med direkt utgång till balkongen) samt den del som möjligen skulle kunna bli ett eget rum i framtiden. Dit tar man sig via en loftgång och från den kan man se ner i vardagsrummet.

– Att vi valde att öppna upp är dels för att skapa en luftig känsla, dels av praktiska skäl. Vi värmer upp hela huset med jordvärme och det blir mycket mer effektivt om luften kan cirkulera genom huset, förklarar Mats och Ingela tar vid:

– Vi snittar på en total driftskostnad på 1 100 kronor per månad –på ett hus som är drygt 200 kvadrat. Det är vi jättenöjda med –inte minst med tanke på hur jobbigt det har varit med ekonomin…

ANNONS

Ingela syftar på all den oro som hon och Mats känt i samband med bygget. 2010, samma år som de började bygga, infördes den nya regeln som säger att den som ska köpa ett hus måste ha en kontantinsats på 15 procent av priset. Det gjorde att antalet potentiella spekulanter till det gamla huset på Blåkulla minskade drastiskt.

– Vi hade räknat med en vinst som vi skulle ta med oss in i det här huset, men så blev det inte, konstaterar Ingela och skakar på huvudet.

Dessutom blev bygget i Mellbystrand mer än en miljon dyrare än de hade kalkylerat med. Lösvirke var inte alls billigare än nyckelfärdigt hus, som Mats trodde, och trots att de gjorde cirka en fjärdedel av jobbet själva så hamnade totalkostnaden på drygt fem miljoner. Vid flera tillfällen var banken nära att säga stopp när de behövde låna mer pengar.

– Det var därför som det tog så lång tid för oss att landa här, det var en skakig resa. Jag är vaktmästare och Ingela är chef inom skolan i Laholm, och vi har inga jättelöner, berättar Mats som också vill passa på att ge ett råd till den som ska börja bygga:

– Ta så mycket du kan på fasta anbud. Att ta det på löpande räkning kan bli väldigt dyrt – det är jättesvårt att avgöra hur mycket jobb det blir. Att bygga ett hus är så mycket mer än det du ser och känner till.

ANNONS

Men när Mats och Ingela väl flyttat in i februari 2011 satte de sig ner och gick igenom sin ekonomi. De gjorde en strikt budget och såg till att de fick koll på alla kostnader.

– Efter ett tag insåg vi att vi faktiskt skulle kunna göra något annat än att bo och där någonstans kunde vi äntligen börja njuta av vårt hus, säger Mats som försöker ta sig ner till havet varje dag.

– På sommaren badar jag så ofta jag kan. Det är lyx, tycker jag.

Innergårdskänslan har också fått hjälp av alla de småhus som paret Månsson har byggt runt huset på tomten. De har ett fristående uterum (men där bor koltrasten med fyra små ungar, så det är tillbommat för tillfället…), en utedusch och ett redskapsskjul.

– Dessutom har vi ett fullt utrustat extrahus, där vår son bor. Ungefär som gamla tiders undantag, fast tvärtom, säger Mats och skrattar.

På frågan om vad de är mest nöjda med svarar han ”graniten i grunden” och pekar på de stora stenblocken som ger en känsla av flydda tider. Ingela funderar och säger sen att hon är mest nöjd med lugnet.

–Det har verkligen blivit ett hem där jag kan pusta ut efter en intensiv dag på jobbet – samtidigt som det är ett socialt hus där du kan ha stora middagar och glada fester. Precis så som vi ville att det skulle bli.

ANNONS

Mats och Ingela Månsson

Ålder: Mats är 53 år, Ingela 49.

Familj: Tre vuxna barn: Johanna, 28 år, Pernilla, 26, och Karl-Johan, 24. Samt hunden Nanna.

Bor: Hus i Mellbystrand.

Gör: Mats är vaktmästare vid FM-service Halmstad, och Ingela är avdelningschef inom utbildning (gymnasiet- och vuxenutbildningen samt Kulturskolan) i Laholm.

Intressen: Hus, inredning och design. ”När vi inte håller på med något projekt här hemma åker vi gärna runt och kollar på andra häftiga hus. Det är inte säkert att det här är det sista huset vi bygger, även om det känns så nu…”.

ANNONS