Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

De skapar ett miljövänligt hus – utan bolån

När Felicia Garellick och Kristian Jakobsson började leta efter ett hus var målet att slippa lån och en hög boendekostnad. Det har lett fram till ett personligt, miljövänligt och mycket charmigt hus – mitt i bokskogen på Hallandsås.

När Kristian Jakobsson och Felicia Garellick letade efter hus satte de en gräns på max 500 000 kronor i köpesumma och lika mycket för renovering.

– Utbudet av hus med det priset blev så klart inte så stort men när vi kom hit så kändes det som en magisk plats mitt i bokskogen. Huset är från slutet av 1800-talet, men den senaste renoveringen gjordes på 1960-talet och mycket var brunt och murrigt. Vi såg att det fanns massor att göra men det kändes också roligt, säger Felicia Garellick.

– Min livsfilosofi har varit att slippa känna pressen att få in en summa pengar varje månad. Har man en låg boendekostnad så ger det en frihet att styra sitt liv själv, säger Kristian Jacobsson.

Felicia har själv gjort handfatet i keramik. Bild: Carina Nilsson
Felicia har själv gjort handfatet i keramik. Bild: Carina Nilsson

Båda två är egenföretagare. Kristian jobbar med att anlägga cykelbanor och Felicia håller på att starta ett surdegsbageri. Kristian jobbar med projekt i omgångar och däremellan kan han vara hemma och snickra. Felicia har gjort mycket av målningsarbetet.

Med en snäv budget blev en av lösningarna att söka återvunnet byggmaterial. Virke, fönster och köksho har köpts begagnat medan annat har gjorts nytt – på miljövänligt sätt.

– När vi började använda återvunnet byggmaterial fick jag upp ögonen för byggnadsvård och gick kurser i ämnet. Det ledde till att vi gjorde ett gammaldags lergolv där man blandar lera, sand, halm och hästskit. Resultatet blir ungefär som betong men lite mjukare och det är ett sunt material som andas, säger Kristian.

Renoveringen av det första huset är klar, och renoveringen av det andra huset på fastigheten är påbörjad.

– Därefter är planen att göra en tillbyggnad för att bygga ihop de båda husen. När allt är klart blir det ungefär 100 kvadratmeter boyta, säger Kristian.

Det stora uterummet har plats för många och kan värmas upp med öppen spis. Bild: Carina Nilsson
Det stora uterummet har plats för många och kan värmas upp med öppen spis. Bild: Carina Nilsson

Hittills har de lagt cirka 300 000 kronor på renovering.

– Vi har fortfarande klarat oss utan lån, vi har jobbat och lagt in pengar efterhand, säger Kristian.

Som med alla renoveringsprojekt har de förstås också stött på oförutsedda saker längs vägen, bland annat fick de byta syllen i hela grunden, och periodvis har de bott på väldigt liten yta.

– När Vilgot var nyfödd bodde vi i ett enda rum, dörren blåste upp för vinden och jag fick diska i duschen. Just då var det inte roligt, men det är en nyttig erfarenhet. Nu uppskattar jag verkligen alla moderna bekvämligheter som diskmaskin och ett fungerande kök. Och det kommer att bli väldigt fint när allt är färdigt, säger Felicia.

LÄS MER: Varannan svensk stängs ute från bostadsmarknaden

LÄS MER: Deras hus kostar mindre än 2000 i månaden