Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

De halländska rekordhusen på Hemnet 2020

Det allra mest klickade huset i Halland i år ligger vid havet i Onsala. Men även Gammelgård 1 utanför Torup har väckt intresse, liksom dynstugor i både Skrea och Mellbystrand. Här är rykande färsk statistik för den som gillar att hänga på Hemnet.

På Hemnet avspeglas vårt stora intresse för hus och bostäder.

– 92 procent av alla villor, fritidshus och bostadsrätter som säljs via mäklare i Sverige publiceras på vår sajt, säger Staffan Tell på Hemnet. Han menar också att det tydligt går att se att intresset för både permanentbostäder och sommarhus har ökat i samband med coronakrisen, där hemarbete och hemester varit centrala begrepp.

– I mars märkte vi att ovanligt många la ut sin bostad till försäljning, förmodligen på grund av den stora osäkerheten kring vad som skulle hända med marknaden – inte minst sedan länder som Storbritannien stängde ner totalt.

Därefter dämpades allt en kort period, för att stiga till höga nivåer redan i maj.

– I augusti slog vi vårt besöksrekord. Då hade vi över 71 miljoner besök, vilket var en ökning med 16 procent jämfört med samma månad förra året.

Dock är det långtifrån alla som besöker portalen som är ute efter att köpa eller sälja en bostad.

– Sajten funkar också som ett underhållande tidsfördriv för den som är intresserad av hus och hem, säger Staffan Tell och tillägger:

– Men jag tror inte att det blir någon större förändring efter covid-19. Trenden att bostaden blir allt viktigare för gemene man var stark även innan pandemin slog till.

Ovanliga bostadsobjekt, som ett ombyggt stationshus eller en gammal skola, brukar också locka stort intresse.

Staffan Tell konstaterar att det är hus som sticker ut av någon anledning som brukar hamna högst upp i klicktoppen.

– Antingen att de är dyra eller billiga, har en stor boyta eller en inredning utöver det vanliga. Ovanliga bostadsobjekt, som ett ombyggt stationshus eller en gammal skola, brukar också locka stort intresse.

Erik Holmberg är analytiker på Hemnet och har sammanställt lite rekordstatistik för Halland i kategorin villor (vilket även omfattar vinterbonade fritidshus och gårdar utan jordbruk). I bildspelet ovan kan du alltså se vilka objekt som haft flest besök i de olika kommunerna under årets tre första kvartal, januari-september.

– Klicktoppen har funnits sedan 2014 och sedan ett par år har den varit öppen för allmänheten, upplyser Erik Holmberg och förklarar vad ett klick innebär i den statistiska världen:

– Ett klick är alltså en besökare, som går in och tittar på ett objekt. Det räknas som ett klick/ett besök, oavsett hur många foton hen tittar på. En och samma person kan också gå in flera gånger från samma dator/mobil och därmed generera flera klick i statistiken.

Fotnot: Hemnet ägs av investmentbolaget General Atlantic (60 procent), investmentbolaget Sprints Capital (17 procent), Care of Hemnet, ett investmentbolag för mäklarkåren och Hemnetanställda (11 procent), Mäklarsamfundet (11 procent) samt ledande befattningshavare inom Hemnet (1 procent).