Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bolagisering och Lagadère ska förstärka HBK:s ekonomi

Bolagisering av elitverksamheten och samarbete med Friends arenas ägare, multinationella Lagadère – nu tar Halmstads BK nya kliv för att förstärka de ekonomiska musklerna.

– Vi känner att dessa åtgärder kommer att förbättra klubbens ekonomi väsentligt, säger HBK-ordföranden Tony Karlsson.
Principbesluten är tagna av styrelsen, men klubben vill ha medlemmarnas godkännande på det extra årsmötet den 30 juni.
Dels vad gäller en bolagisering av delar av verksamheten, elitsidan och/eller marknadssidan.
– Det handlar om att optimera verksamheten, hitta mer besparingar och få i nytt kapital. Men det ska ändå ägas till hundra procent av föreningen och därmed också kontrolleras av medlemmarna, påpekar Tony.
Enligt vad HP-sporten erfar skulle det kunna ge en förbättring på drygt en miljon kronor.
Men ännu mer kan det långsiktiga avtalet med multinationella Lagadère generera.
– Ja, vi måste höja vår intäkter på marknads- och sponsorsidan och ekonomiskt garanterar Lagadère oss marknadsintäkter på samma nivå som i dag plus lite till. Det gör att vi flera år framöver har en grund att stå på, där vi naturligtvis hoppas på ännu större intäkter.
På den svenska marknaden äger det franska marknads- och sponsorföretaget i dag svensk fotbolls nationalarena, Friends arena i Solna. Därutöver arbetar man med Swedish Open och Stockholm Open i tennis, Nordea Masters i golf samt HBK:s allsvenska konkurrenter AIK och Helsingborg.
Sammanlagt har Lagadère avtal med 50-talet klubbar i Europa och är inte minst i Tyskland och Bundesliga mycket stort.
– Här får vi möjlighet att komma åt intäkter utanför det regionala planet, både nationellt och internationellt. Vi kommer självfallet att, genom våra egna företrädare i klubben, fortsätta arbeta hårt med företagen på hemmaplan. Men här kan även de sponsorerna få ett mervärde genom ett ännu större nätverk, förklarar Karlsson.
– Så det känns väldigt spännande, samtidigt som det är viktigt att poängtera att det är vi som behåller kontrollen, säger Tony och inflikar att avtalet, när det är undertecknat, visserligen är långsiktigt, men kan brytas av båda parter om det inte skulle ge avsedd effekt.
Själv satt han som en av företrädarna för Svenska fotbollförbundet också i förhandlingar med det franska företaget i samband med försäljningen av Friends arena och det är väl ingen vågad gissning att dessa kontakter spelade en viss roll när fransmännen sökte samarbete med fler svenska klubbar.
– Det var väl i alla fall ingen nackdel... medger han.
Det finns också en tredje punkt på dagordningen att rösta om på det extra årsmötet, valet av en ny ordförande till valberedningen till nästa årsmöte där Annika Werner Bryneus är föreslagen.