Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bolagisering är "nära till hands"

En ”hemlig” utomstående grupp på sex personer utreder Halmstads BK:s framtid. Sannolikt blir ett av förslagen att elitverksamheten bör bolagiseras.

– Det ligger nog nära till hands för att få ihop det här och få ett nytänkande i föreningen, säger Bengt Sjöholm, den förre ordföranden och A-lagsspelaren som leder utredningen.

Vilka fler som ingår i gruppen vill han inte avslöja, mer än att det handlar om personer med ”blandad kompetens”.

Gruppen går igenom HBK:s hela verksamhet och struktur, både sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt, för att skapa en vision och en strategi som ska bädda för framtida framgångar.

Sjöholm hoppas kunna avrapportera till styrelsen inom ett par veckor, men redan nu lättar han en del på förlåten.

– Vi tror mycket på att man måste gå tillbaka till grunderna i Halmstads Bollklubbs filosofi, det som varit HBK:s adelsmärke, att vara duktiga på att utveckla spelare från närområdet plus att kunna toppa med spetskvalitet utifrån. Det är ganska likt näringslivet, säger han.

En eventuell bolagisering av elitverksamheten, vilket skulle kunna ge bättre ekonomiska förutsättningar, liksom en ny hemmaarena är två delar. Rollfördelningen i föreningen en annan.

– Det känns som att det har varit personberoende tidigare, nu vill vi ha en funktionsorganisation. Sedan kan man börja rekrytera folk när vi vet vad det är för funktion vi ska tillsätta.

– Och så tror vi på en oerhört tydlig och stark ledare och tränare som ska leda det här och göra det här bygget, säger Sjöholm.

Han var HBK:s ordförande åren 2001–05, men är inte intresserad av att efterträda Ingemar Broström.

– Nej, det är jag inte. Jag har varit ordförande under många år och jag kommer inte att ha tid heller för den delen, säger Sjöholm, som i dag är ordförande och vd för det privata ortopedisjukhuset Movement i Halmstad.