Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Blå, blå vindar och vatten. Utställningen ”Blå Konst” har den blå färgen som tema. Fr. vänster Robert Töreki, Hanna Hallén och Modesty Sofronenkoff.

Blå känslor i Kajskjulet

Trion bakom ”Salon des Refusés” ställer ut lokala konstnärer under Halmstad Marinfestival.

I våras anordnade Modesty Sofronenkoff, Robert Töreki och Hanna Hallén en alternativ vårsalong för de som inte kommit med på den vanliga vårsalongen på Länsmuseet. Utställningen blev en succé och trion blev tillfrågad om att göra något igen i samband med Halmstad Marinfestival. Resultatet är en samlingsutställning på Kajskjulet med ett tjugotal lokala konstnärer som alla fått i uppdrag att göra varsitt konstverk med temat blått.

– Temat kom till oss spontant. Det har en koppling till Marinfestivalen men är mer abstrakt och fritt än om vi hade valt båtar eller något sådant. Blått kan betyda så mycket – hav, politik, känslor, musik! säger Modesty.

Konstnärerna som ställer ut är både amatörer och proffs – eller ”proffs och blivande proffs” som Modesty hellre uttrycker det. Åldern på de medverkande är minst sagt varierad, den yngsta är 17 år och den äldsta 74.

– Vi ville ha en go spännvidd på både åldrar och tekniker, förklarar Modesty glatt.

Att ordet ”blått” väcker vitt skilda associationer märks. Längs väggarna hänger målningar föreställande allt från en naken kvinna som stiger upp ur ett skummande hav till ett gäng jammande bluesmusiker.

– Det är kul att det medverkar människor i olika faser av livet och att resultatet kan bli så himla olika, säger Hanna som själv har valt att tolka temat som en flicka med ett blått hårband.