
Den 28 november 1970 drog bilåterförsäljaren Saab Ana igång sin verksamhet på Kristinehedsvägen 13 i Halmstad. I dag, exakt 50 år senare, är som bekant Saab-bilarnas dödsruna skriven. Ändå har man hittat nya vägar och i dag ligger här en av Sveriges mest kompletta bilanläggningar.
– Att vi varit kvar och vuxit på samma plats betyder trygghet, både för oss och våra kunder. Saab Automobiles konkurs 2011 smärtade, självklart var det så, men vi har rest oss, säger Bengt Erik Johansson, vd och ägare för det som sedan 1996 heter Bendt Bil.
– Jag tog över anläggningen bara fyra år före Saab-konkursen och då stod de för halva omsättningen. I dag omsätter vi i stället dubbelt så mycket som under Saab-eran. Och i år gör vi det bästa resultatet i företagets historia.

Leder utan budget
Att populära bilmärken som BMW, MINI, Opel och Hyundai var bilmärken som ville vara en del av Bendt Bils framtid efter Saab har en stor del i framgångarna.
– Vi är väldigt ödmjuka inför att samarbeta med sådana märken, de ligger alla extremt långt fram i utvecklingen. Men de såg att vi presterar bra och att vi fokuserar på just prestationen. Hade vi haft fokus på siffrorna hade vi aldrig klarat det, vi hade fokus på människorna i stället, säger Bengt-Erik och leder oss in på den första av två saker som kan placeras i kategorin annorlunda ledarskap.

Bendt Bil arbetar nämligen utan budget.
– Vi ser stora vinningar med det. Det enda vi jämför oss med är föregående årsresultat, därför tar det inte heller något fokus från kunder och försäljning. I stället arbetar vi med ledorden yrkesstolthet och glädje. Personalen ser till att göra rätt för sin egen skull, så att de mår bra när de kommer hem. Och mår de bra hemma så mår de bra på jobbet.
Passar det här sättet att arbeta alla?
– Nej, det gör det inte. Är man till exempel en säljare som vill ha målstyrning och månadsbudget då hade man nog inte jobbat här. Vi har tur att vi har en grupp som förstår mitt ledarskap.
Hade vi haft fokus på siffrorna hade vi aldrig klarat det
Den gamla handbollsmålvakten, som avslutade sin elitkarriär med att vinna SM-guld med HK Drott 1994, har tagit med sig mycket av sitt tankesätt från idrotten.
– Inför alla finaler jag spelat sa vi samma sak: "nu går vi ut och har kul", och det är så det ska kännas på jobbet också. Med mitt ledarskap vill jag skapa delaktighet, samtidigt ska det vara tydligt vem som bestämmer.
Marcus och Viktor: Vuxit upp på anläggningen
Några som bokstavligt talat följt Bendt Bil sedan barnsben är Bengt-Eriks två söner Marcus och Viktor Johansson. I dag är de marknadschef respektive försäljningschef och äger Bendt Bil tillsammans med deras pappa.
– Vi har varit här hela livet. Vi gick i skolan här intill och efter vi slutat cyklade vi hit och gick runt bland bilarna, minns Viktor.
– Vi har plockat ogräs, tvättat bilar, putsat fönster och jobbat i många olika roller på företaget. Att vi har gått igenom hela den här resan gör att vi har extra starka band till Bendt Bil. Det här är som ett andra hem för oss, berättar Marcus.
Personalen tränar tillsammans

Att det finns en familjär känsla i ledningsgruppen är alltså inte så konstigt. Men det finns också en speciell samhörighet med de anställda. Personalomsättningen är ytterst låg.
– Många av oss stannar kvar när vi slutat för dagen för att träna tillsammans på vårt gym.
Ett annat tydligt tecken på att vi trivs och ställer upp för varandra är att bilsäljarna i princip jobbar utan arbetsschema. En säljare är i dag tillgänglig dygnet runt så därför försöker vi att vara ytterst flexibla när det gäller deras arbetstider och anpassa dem efter deras önskemål, berättar Marcus.
Bilsäljarna jobbar utan schema
Det sistnämnda är alltså den andra saken vi kan stoppa in i kategorin annorlunda.
– Till exempel schemalägger vi aldrig vilka som ska jobba lördagarna. I lördags var det ändå nio säljare inne och för oss betyder det att man trivs på jobbet. De vet också att de får ta kreativa beslut för kundens skull utan att behöva rådfråga oss först. Vi tycker oss se att det smittar av sig även på kundnöjdheten, förklarar Viktor.
Varje medarbetare är lika viktig för mig
Bengt-Erik säger att han är tacksam över att sönerna kommit in med nya tankesätt. Även om Bendt Bil var tidiga med att erbjuda en bra service online har Marcus och Viktor bidragit med många tankar och idéer kring digitaliseringen.
– 90 procent av våra kunder har gjort all research på nätet innan de över huvud taget kommer in till oss. Sedan provkör de bara den bilen de bestämt sig för, det är en stor skillnad mot hur det var förr, säger Marcus.
Satsar på Sveriges miljövänligaste bilåtervinning
50 år på Kristinehedsvägen firas alltså med ett resultatmässigt rekordår. Avkastningen kommer nu återinvesteras i verksamheten för att göra anläggningen ännu mer komplett.

– Planen är att pengarna ska användas i Sveriges miljövänligaste bilåtervinning samt ett modernt bilvårdscenter. Jag uppskattar att det här kommer ge ungefär tio arbetstillfällen och att investeringen uppgår till cirka 50 miljoner kronor, säger Bengt-Erik förväntansfullt.
I övrigt är det inte mycket den citatrike vd:n vet om framtiden, trots alla erfarenheter i backspegeln.
– Nyligen genomförde vi en medarbetarundersökning där en av frågorna var om de anställda kände till Bendt Bils framtidsplaner. 77 av 80 hade svarat ja, men då var jag en av de tre. Jag lägger mycket lite fokus på framtiden utan jag går till jobbet varje dag och gör det bästa jag kan.
