Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bastu bra för hälsan: "Nu byggs världens första saunalabb"

Hälsa och välmående är i fokus när bastutillverkaren TylöHelo i år firar dubbelt jubileum. På huvudkontoret i Halmstad talar man nu varmt om den senaste forskningen som visar att bastubadare mår bättre, både fysiskt och psykiskt.

– Med tanke på hur det ser ut i dagens samhälle så är det väldigt skönt att ingen har med sig en mobiltelefon in i en bastu. Vi behöver bli bättre på att koppla av, säger Hanna-Louise Widberg, samtidigt som hon visar upp ett av många moderna basturum, designade här på fabriken i Halmstad.

Hanna-Louise Widberg, marknadschef på TylöHelo i Halmstad.
Hanna-Louise Widberg, marknadschef på TylöHelo i Halmstad.

Hanna-Louise Widberg är marknadschef på TylöHelo och för henne och de runt 100 anställda på fabriken i Halmstad är det spännande tider. Inte nog med att Tylö firar 70 år och finska Helo 100 – sedan 2018 är företagsnamnet TylöHelo – det är också stora saker på gång på forskningssidan.

– Just nu färdigställs världens första saunalabb i Luleå som förväntas öppna efter årsskiftet. Här planeras bland annat en vetenskaplig studie om bastubad vid hjärtsvikt på riktiga sjukhuspatienter, berättar Hanna-Louise.

Minskar risken för hjärtattack

Det finns redan i dag forskning som styrker att regelbundna bastubad kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar av olika slag. En finsk studie av Jari Laukkanen, professor och specialläkare i kardiologi, visar att regelbundna bastubad kan minska risken för hjärtattack med så mycket som 63 procent.

– Det är häpnadsväckande resultat men samtidigt inte förvånande, säger Hanna-Louise Widberg.

Hur menar du då?

– Jo, men att bada bastu är som ett lättare träningspass. Hjärtat får jobba samtidigt som du får en stund att stressa av. Många människor har stressiga och stillasittande jobb och i en bastu finns inget brus, ingen mobil eller tv, samtidigt som lyckohormonerna stiger på samma sätt som när du tränar.

Vill sprida budskap om hälsoeffekter

Laboratoriet i Luleå kommer att använda TylöHelos produkter men Hanna-Louise Widberg är noga med att påpeka att forskningen inte görs på uppdrag av företaget.

– Forskningsresultaten kommer givetvis vara öppna för alla. För oss är det viktiga att sprida budskapet om hälsoeffekterna och att väcka intresset för hur bra det är för oss att bada bastu, berättar hon.

"Ger lyster"

Annan forskning visar att regelbundna bastubad kan minska lättare depressionssymptom, att det kan leda till ökad fysisk uthållighet och större muskelmassa och att kaloriförbränningen ökar. Dessutom kan moderna basturum med infraröd värme ha positiva effekter på flera olika typer av kronisk smärta, till exempel artrit, ryggproblem och ömhet i muskler.

Läs mer om TylöHelos basturum, ångbad och wellnessprodukter här

– Det finns många anledningar till att exempelvis professionella idrottare ofta bastar direkt efter ett pass. Sedan får man inte glömma att man får vackrare hud och hår med mer lyster, säger Hanna-Louise.

Hur ofta och hur länge bör man basta för att det ska ge positiva hälsoeffekter?

– Tre gånger i veckan i 70-80 grader är nog det optimala. Basta 20 minuter, kyl ner dig, drick vatten och sitt sedan 20 minuter till. Man ska inte kämpa, det ska vara avkoppling.