Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Barnbedragarna slog till när Sverker var ensam hemma

När 11-årige Sverker Olausson var ensam hemma lurade tjuvarna sig in i hemmet och stal värdesaker för tiotusentals kronor. Tillvägagångssättet påminner starkt om hur ligor tidigare riktat in sig mot äldre. Nu vill Sverker och hans mamma Marie varna andra barn och föräldrar. – Jag blev faktiskt väldigt arg och ledsen och vill berätta om det här för andra barn, säger han.

När tjuvarna i lördags ringde på porttelefonen till familjens lägenhet på Södra Hamngatan i Göteborg hörde 11-årige Sverker inte vad de sa på grund av trafikbullret. 

Efter att han öppnade entrén via telefonen ringde det kort därefter på lägenhetsdörren. Utanför stod en man i svarta hängselbyxor.

– Han frågade efter en advokat som heter Erlander. När Sverker förklarade att han var ensam hemma och att de inte bodde någon Erlander här ropade mannen till sig en kvinna som väntade längre upp i trappuppgången, berättar 11-åringens mamma Marie Sverkersdotter. 

Påstod sig söka advokat 

Hon berättar att mannen och kvinnan tryckte på att det var väldigt viktigt att de fick tag på advokaten och att de trots att Sverker sa nej tog sig in i lägenheten med motiveringen att de behövde låna en telefon. 

– Han har lärt sig att man inte ska släppa in okända människor, men de var väldigt förslagna och började berömma hur fint vi hade det hemma och mannen fick till slut Sverker att visa var telefonen var, säger Marie Sverkersdotter. 

Hon berättar att mannen fortsatte uppehålla Sverker medan kvinnan som bedragaren kallade för ”Maria" tog sig längst in i bostaden. 

– Sverker upptäckte inte att hon gick ifrån dem och efter en stund lämnade de lägenheten. Sverker uppfattade dem som snälla. Det var först några timmar senare när vi satt och åt mellanmål som han berättade att det hade varit en tant och en farbror inne i lägenheten som hade sökt efter en advokat som heter Erlander, säger Marie Sverkersdotter. 

Stal dyrbar väska 

Efter att ha pratat med Sverker om vad mannen och kvinnan hade gjort inne i bostaden upptäckte hon att hennes designerväska var stulen. I väskan låg även smycken och Sverkers och Maries pass.

– Sedan upptäckte vi också att en Ipad och en dator var stulna. Det som är anmärkningsvärt är att de inte hade tagit en annan dator och en Ipad som låg synliga mitt i lägenheten. De verkar ha varit väldigt förslagna och bara tagit saker som inte låg synliga för att Sverker inte skulle uppfatta vad de gjorde, säger Marie Sverkersdotter.

Hon berättar att både hon och Sverker föll i tårar när de förstod vad som hade hänt. Efter att Marie polisanmälde stölderna valde hon under söndagskvällen att skriva om händelsen på Facebook för att varna andra barn och föräldrar. 

– Jag var själv väldigt tveksam till att skriva om det här i sociala medier. Men polisen tyckte ändå att det var bra att vi gick ut med en varning då Sverker kunde ge ett signalement på mannen och kvinnan, säger Marie.

"Som mamma målar man upp hemska scenarion"

Hon berättar att inlägget har fungerat som en form av terapi för hennes son då han fått läsa kommentarerna som människor har skrivit. 

– Han var ju först väldigt ledsen och undrade om han hade gjort något fel. Nu får han läsa allt fint människor skriver och Sverker tycker att det känns jättebra att få hjälpa till och varna andra barn från att öppna dörren för människor de inte känner när de är ensamma hemma. 

Marie berättar att det värsta för henne själv är att hennes son utsattes för ett brott på den plats han ska känna sig som allra tryggast. 

– Som mamma målar man upp hemska scenarion som att jag skulle hitta Sverker bakbunden i någon garderob med silvertejp runt munnen. Samtidigt vill man inte han ska förlora förtroendet och tilliten till vuxna. Vi har pratat mycket om det här och Sverker bearbetar nu det här på sitt eget sätt. Han målar teckningar från filmen "Ensam hemma" på hur han kan sätta upp fällor om det skulle komma nya tjuvar. Det känns vidrigt att två helt okända människor varit hemma hos oss ensamma med Sverker, säger hans mamma. 

Sverker vill varna andra barn 

Tillvägagångssättet där två gärningsmän, varav en uppehåller en ensam person, medan den andra länsar bostaden på värdesaker, påminner starkt om hur internationella ligor brukar slå till mot äldre människor i deras hem enligt Peter Nydahl, förundersökningsledare vid polisens utredningsjour i Göteborg som har tagit emot familjens anmälan.   

I början av mars rapporterade GP bland annat också om hur en man lurade sig in i en lägenhet och stal en lyxklocka efter att ha frågat en skolpojke om han fick låna familjens toalett i Krokslätt i Göteborg.

– Det är typiskt. Man ger sig på äldre och unga. En uppehåller och en annan letar igenom bostaden, säger Peter Nydahl. 

LÄS OCKSÅ: Lurade sig in hos skolpojke - stal lyxklocka

Peter Adlersson är presstalesman vid polisen i region Väst. Han delar familjens uppfattning om att barn inte bör öppna dörren för främlingar när de är ensamma hemma. 

– Det kan vara värt att informera om. När det gäller brottslingar som har slagit till mot äldre har de ofta haft god kännedom om vilka de har knackat på hos. I just det här fallet vet jag inte hur det ligger till, men det här är ju precis lika illa. Barn är ofta väldigt godtrogna och snälla och anar inget ont och blir därför enklare att utsätta för den här typen av brott, säger Peter Adlersson.

Sverker som utsattes för bedragarna berättar att mannen som först knackade på såg ut att vara i 40- till 50-årsåldern och hade svart hår, med lite gråa inslag bakom öronen. Kvinnan uppskattar han var i ungefär samma ålder och att även hon hade svart hår uppsatt i en knut och var klädd i en stor svart klänning med guldprickar på. Båda ska ha pratat svenska med brytning. 

11-årige Sverker hoppas nu att hans varning ska hjälpa andra barn och föräldrar från att utsättas för tjuvarna. 

– Jag blev både arg och ledsen för vad de gjorde när min mamma och pappa inte var hemma. Barn ska inte öppna dörren för människor som de inte känner när de är ensamma hemma. Jag tycker även att statsministern borde varna för det här, säger 11-årige Sverker. 

Om bedragarna inte tas på bar gärning vid ett nytt inbrott eller i samband med att de försöker sälja stöldgodset ser det dock ut att gå fria då polisen inte har några mer spår att gå på än Sverkers signalement. 

– Tyvärr är det så att vi har lagt ner anmälan. Vi har ett signalement, men det stämmer överens på väldigt många människor. Vi har inte heller varit på plats och gjort en teknisk undersökning och har helt enkelt för lite att gå på, säger förundersökningsledaren Peter Nydahl.