Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Banrekordet slaget efter mäktig spurt: "Väldigt tacksam"

Det blev dubbelt kenyanskt i Göteborgsvarvet – och på damsidan krossades äntligen drömgränsen på 68 minuter. – Jag kände mig stark hela vägen, säger Fancy Chemutai.

Damloppet utvecklade sig tidigt till den duell mellan fjolårsvinnaren Viola Jepchumba och utmanaren Fancy Chemutai. Den senare hade bara gjort ett lopp utanför Kenya innan, men visade trots det både kyla och uthållighet.

De två följdes åt hela vägen in mot Slottsskogen.

"Känner mig fortfarande stark"

Men den sista kilometern var det Chemutai som var starkast. Hon gick ifrån – och spurtade så pass starkt att hon även, som första kvinna någonsin, gick under 68 minuter, med två sekunders marginal.

– Det var väldigt kul, en väldigt trevlig tävling mellan mig och Viola. Jag trodde inte att jag skulle slå henne, men jag kände mig väldigt stark. Hela vägen, faktiskt. Så jag gjorde mitt bästa för att vinna, säger Chemutai.

Efter målgång såg hon inte ens trött ut.

– Nej, jag känner mig fortfarande stark!

"Två sekunder, wow..."

Rekordtiden innebär att hon även får en bonus på 10 000 euro.

– Jag är väldigt tacksam. Två sekunder, wow… Jag visste inte att det var så nära.

På herrsidan var det länge en stor klunga som jagade segern. Men favoriten Richard Mengich tröttnade halvvägs in i loppet, och sedan föll en efter en av tills bara Geoffrey Yegon var kvar och kunde möta publikens jubel i ensamt majestät.

– Jag är inte så bra på engelska, men jag är väldigt glad. Det var tufft, säger Geoffrey Yegon som fick tiden 1.00.19 och därmed följde upp förra årets andraplats med en triumf.

Han var dock aldrig riktigt nära att hota banrekordet som Mengich satte förra året, men både han och landsmännen Amos Kipruto och Leonard Langat hade tider som räckt till seger i så gott som alla Göteborgsvarv genom åren, förutom just förra årets. Kanske var årets startfält tidernas bästa, totalt sett.

Och den kenyanska dominansen var total. Löparnationen framför alla andra lade beslag samtliga pallplaceringar på både dam- och herrsidan.