Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Backarnas revansch efter degraderingen

Ifjol var de med om att spela ner laget i superettan. Men i går fick de gruvlig revansch genom att se till att sejouren utanför allsvenskan bara blev ettårig.

– Ända sedan sista matchen ifjol mot Mjällby borta så längtade jag efter nästa säsong. Då var jag så förbannad och besviken och ville ha revansch, och nu har jag fått den, sade Richard Magyar belåtet.

Han, tillsammans med hela den övriga backlinjen, målvakten Karl-Johan Johnsson och ledarstaben, var med på fjolårets resa ut ur allsvenskan.

Michael Svensson var då under höstsäsongen en frontfigur, nu har han fått stå tillbaka för mittbackslåset Johnny Lundberg och Richard Magyar. Men mot Sundsvall fick han komma in på slutet när en helt slutkörd Lundberg, som hade tampats heroiskt i luftduellerna med Gif-resen Johan Eklund, ville byta.

– Det är det här man spelar fotboll för. Ifjol var vi nere i källaren och vände, men nu är vi tillbaka. Många lag hade varit knäckta efter matchen mot Värnamo (förlust 2–3) men vi reser oss, tar oss an kvalet och löser det.

Och trots skralt med speltid för den snart 37-årige Svensson jämförde han återtåget med guldåret 2000.

– Det här känns faktiskt minst lika roligt som ett SM-guld. Glädjen i omklädningsrummet nu är nästan större än då.

Högerback Ryan Miller som stått för sin bästa säsong i HBK-dressen ser stor skillnad på HBK anno 2012 och laget som åkte ur.

– Skillnaden mot ifjol är att då hade vi kanske mer talang, men jobbade inte som ett lag. Det gör vi i år.

– Nu ska vi sätta oss ner och diskutera om det blir en fortsättning, vilket jag inte alls är främmande för, sade amerikanen.

Michael Svensson har ett år kvar på kontraktet, men i övrigt riskerar HBK att tappa hela sin ordinarie backlinje då avtalen nu löper ut. Uppgången till allsvenskan förbättrade dock chanserna att spelarna stannar, men kapten Lundberg vet vad han vill se för att bli övertygad.

– Andra klubbar har visat intresse för mig så nu är det upp till HBK, jag vill se en satsning i allsvenskan. Jag har fått smak på att vinna det här året. Jag spelar faktiskt hellre i superettan och vinner matcher och sedan kan se mig själv i spegeln och känna att man har gjort ett bra jobb, än att förlora tio, tolv matcher i rad i allsvenskan.

Mittbackskollega Magyar säger följande om sin framtid:

– HBK tror på mig, jag trivs här och jag har utvecklats enormt detta året. Viktigast för min del nu är att få speltid.

Vänsterback Christian Järdler öppnar även han för att kunna skriva på för klubben igen.

– Jag och klubben har fört en diskussion hela tiden, men inte kommit till skott. Men jag tror inte det ska vara så svårt att komma överens.