Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Babygym för din bebis

Oavsett om man är gravid för första gången eller om man väntar ännu ett tillskott till familjen, så är det en hel del saker som man behöver tänka på. Det är mycket som ska köpas in, samtidigt som man planerar inför det första BVC besöket, googlar diverse frågor eller börjar till och med titta på eventuella förskolor.

Ibland går man livet i förväg, vilket kan göra vardagen stressfull och onödigt komplicerad. Det finns många saker som man gott och väl kan vänta med tills dess att barnet är större. Om det är något som man däremot kan fundera på redan under graviditeten, är om man vill använda sig av ett babygym eller inte.

Vad är ett babygym?

Ett babygym är en lekmatta, eller aktivitetsmatta, med leksaker som hänger från lekbågar. Ett babygym är en underbar första leksak som din baby kan använda redan från födelsen. Med ett bra val av detaljer kan ett babygym används genom hela första året och ibland lite längre!

Det finns massor med olika modeller att välja på i olika färger och tema. Leksaker och lekmattan har oftast olika tyg att känna på, färger som lockar barnets intresse, och kanske även ljus och ljud. På de flesta babygym går det att byta ut leksakerna och även att ta bort bågarna när barnet kan sitta och börja röra på sig. Babygymmet stimulerar också koncentrationsförmågan och nyfikenheten att utforska omgivningen.

Målet med ett babygym är att barnen ska upptäcka olika delar när de går vidare i sin utveckling. Eftersom barnens sinnen och förmågor blir mer sofistikerade, förändras också sättet de interagerar med gymmet.

Det finns ett brett utbud av babygym med olika designer att välja mellan. De flesta är bärbara och lätta att flytta från en plats till en annan. Detta gör att du kan placera det i vilket rum eller utrymme som helst, eller till och med ta med det på resan.

Idag är babygym ett mycket vanligt föremål att önska till en babyshower eller som doppresent.

Varför ska man ha ett babygym?

Visuell utveckling

Babygym hjälper med uppmuntran och utvecklingen av visuella färdigheter. De minsta bebisar kan bara fokusera på objekt som är nära och de föredrar starka färger. Babygym håller objekt på nära håll och lockar fram bebisens blick.

Kognitiv utveckling

Babygym ger barnet möjligheten att utforska orsak och effekt. Mattan och leksakerna stimulerar "primära reaktioner". Så om ett barn gör en rörelse på höften (som att slå en leksak), då uppmuntras barnet att försöka repetera det. När barnet utvecklas, blir det mer aktiva val, som att slå på en leksak för att barnet tycker att det är roligt. Med ett babygym uppmuntras barnet att röra på sig och att röra leksakerna.

Grovmotorik

Ett babygym uppmuntrar bebisen att röra på sig och att använda armar, ben och huvud. Dessa rörelser utvecklar de stora musklerna i hela kroppen. Lekmattan på babygymmet är också bra för så kallad "tummy time", vilket uppmuntrar bebisen att lyfta huvudet, träna ryggen och att utveckla färdigheter som sen ska användas för att rulla, krypa och gå.

Välj rätt gym för just ditt barn

Det finns ett brett utbud av olika babygym med alla möjliga egenskaper att välja mellan på marknaden. Dessutom kan du välja välkända kommersiella märken eller välja något unikt och handgjort.

När man letar efter ett bra babygym ska det ha:

  1. Produktkvalitet. Din bebis gym behöver inte bara vara hållbart, det måste också göras av kvalitetsmaterial. Om materialen är av god kvalitet kan du undvika risken för allergiska reaktioner när din bebis leker. Det ska vara en mjuk lekmatta så att barnet ligger och sitter tryggt och bekvämt.
  2. Både filten och bågen ovanför (där leksakerna hänger) bör vara vadderade. Din bebis kommer troligen att tillbringa långa perioder i sitt gym, så det är viktigt att hen ligger bekvämt. Dessutom kommer den vadderade bågen förhindra att ditt barn får smärtsamma stötar. Det är även bra att babygymmet har avtagbara lekbågar. Detta möjliggör att mattan kan användas längre, när barnet kan rulla, sitta och krypa.
  • Gymmet behöver inte nödvändigtvis vara stort, men det ska vara tillräckligt rymligt för att ditt barn ska kunna snurra runt. En annan punkt är det utrymme där du kommer att använda gymmet i ditt hem. Tänk en lekmatta där barnet kan ligga både på ryggen och på magen med intressanta aktiviteter.
  • Leksakerna i babygymmet bör vara väl fästa och inte utgöra en fara för din bebis säkerhet. Ingen del av gymmet får innehålla några giftiga komponenter. Det ska vara utbytbara leksaker - vem vill titta på samma sak i evigheter? Med ett bra babygym kan man byta ut leksakerna enkelt.