Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Aves o peces – det är upp till bevis, HBK

På spanska heter fågel aves medan fisk heter peces. Det är det som säsongen 2011 kommer att handla om för Halmstads BK. Aves o peces, fågel eller fisk.

Ny tränare, ny styrelse, nytt spel, nya spelare... HBK:s extreme makeover a la Espana är den största och mest omvälvande i klubbens historia.

Nu är det upp till bevis för i eftermiddag är det äntligen dags, allsvensk premiär mot Kalmar FF.

Hela fotbolls-Sveriges blickar kommer att vara riktade mot Örjans valls – faktiskt – sensationellt fina, gröna matta eftersom det är starten för allsvenskan 2011 när serien på alla plan(er) ska vinna tillbaka förlorad mark, sportsligt, publikt och ekonomiskt.

Men också för att det som HBK har gjort, tagit hit den första spanska huvudtränaren och den första, andra, tredje, fjärde och femte spanska spelaren i allsvenskan, har ingen annan tidigare gjort.

Det snackas fotboll som aldrig förr i stan. Bland publik och sponsorer. Om den nye tränaren Pep Clotet Ruiz. Om det spanska spelgeniet Ivan Diaz. Om den spektakuläre målvakten Nauzet Perez. Om de tre Real Madrid-lånen Raul Ruiz, Javi H och Zamora. Om tiqiu-tacan, det nya spelet.

Men också, tack och lov, om de nya talangerna och kometerna från de egna leden som Ardian Rexhepi, Kujtim Bala, Kristoffer Thydell och inte minst – Shkodran Maholi som rentav kan få chansen från start i eftermiddag med en story som hämtad ur Buster.

Nyfikenheten är stor på laget, spelet, tränaren.

Nu gäller det bara att det inte bara är mycket snack, lite verkstad. Alltså att folk sluter upp.

– ”Vi” på den här resan är inte bara laget och klubben utan hela stan. Därför behöver vi allt stöd vi kan få på Örjans vall – särskilt i början när det handlar mer om nerver än spel, sa Pep som skrev historia när han stängde(!) gårdagens träning för finslipning av anfallsspel och fasta situationer.

För 2011 är också en säsong som kan avgöra HBK:s framtid. Med 17 miljoner kronor back på driften i fjol och bara tre kvar i kassan har klubben inte råd med ännu ett misslyckande.

Det är den krassa sanningen.

Men Pep är ingen mirakelman. Har ingen dunderhonung eller spansk fotbollsmedicin i bakfickan.

Den passionerade katalanen är mitt inne i en process med laget, med spelet, med klubben, och det tar mer än en försäsong innan alla bitarna är på plats.

Då gäller det att ha tålamod, ge mer tid, och inte få panik om resultaten inte skulle gå HBK:s väg i början, även om en bra start naturligtvis skulle vara den boost som laget behöver för fortsatt arbetsro.

Jag gillar modet att våga ta det här steget. Jag gillar Marcus Olsson som vänsterback som jag skrev redan i fjol. Jag gillar Ivan Diaz som spelmotor, men med varningen att HBK inte får bli alltför beroende av honom Jag gillar Raul Ruiz snabbhet. Jag gillar Richard Magyars och Joe Sises framsteg. Jag gillar de nya, unga talangerna.

Och jag imponeras av att laget, trots tuff träning, går in i säsongen utan en enda skada.

Men jag ogillar osäkerheten kring mittbackarna. Jag ogillar den lövtunna anfallsbesättningen. Och jag ogillar ovissheten hur mycket spelet har hunnit sätta sig.

– Jag är nöjd med hur långt vi nått i dag och framför allt – killarnas inställning. Men vi har fortfarande en lång väg kvar, medgav Pep.

Hans tidigare klubb, Malmö FF kom i alla fall inte närmare försvarat SM-guld i går efter det fortsatta strulet kring Roland Nilsson som nu – surprise! – är klar för FCK.

Annars tycks lån vara modeordet och lösningen i dessa kristider. Precis när jag hade tippat Gais jumbo kom skyttekungarna Razak Omotoyssi (14 mål 2007) och Wanderson (18 mål 2008). På lån. Och antalet lån i hela allsvenskan har jag redan tappat räkningen på.

Lasse Nilsson är dock inget lån. Utan ett vad. För när Norrköpings Tidningar utlovade ett paraply om hans Elfsborg skulle bli bland de fyra bästa satte Nilsson emot:

– Blir vi inte det så får ni ta den, sa han och pekade på sin nya BMW.

Självförtroende eller dumdristighet. I oktober vet vi vem som är ägaren till bilen.