Hur står det till med polisens öppenhet mot medierna i Halmstad?
Hur står det till med polisens öppenhet mot medierna i Halmstad? Bild: Roger Larsson

Vill polisen i Halmstad göra HP:s arbete svårare?

En ledartext på Hallandsposten har fått många reaktioner – och kan leda till att tidningens polisbevakning försvåras.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Reaktionerna har varit starka på min vikarie Hannes Sjöbergs ledare i lördagens tidning om att legalisera cannabis. I texten argumenterar han för att en legalisering av cannabis skulle vara bättre för samhället i stort, samtidigt som en viktig inkomstkälla för gängkriminaliteten skulle strypas.

Denna åsikt har fått många att reagera, inte minst poliser i Halmstad som har hört av sig till tidningen. Jag hör av mig till en polis för att prata. Han skriver i sitt mejl att Hannes Sjöbergs ledare ”kommer givetvis leda till ett annorlunda samarbete med polisen i olika frågor framöver”. Jag undrar vad han menar med det.

ANNONS

Polisen berättar då att det är hans egen personliga åsikt, och att konsekvensen kan bli att han är mer kortfattad i sina svar till tidningen och att han blir mer noga med vem han pratar med. Jag frågar rakt på sak om en åsikt framförd på Hallandspostens ledarsida leder till att tidningens nyhetsarbete försvåras. Den tolkningen håller polisen inte med om, i alla fall inte fullt ut.

Samtalet handlar också om själva sakfrågan, det vill säga om cannabis och om polisens arbete mot gängkriminaliteten och vad droghandeln leder till. Polisen säger att cannabis förutom att vara en inkörsport till tyngre droger också kan leda till att unga kan komma i klorna på de kriminella gängen.

Det är ett bra samtal, även om jag är starkt kritiskt till att tidningens nyhetsarbete kan försvåras av vilka åsikter som framförs på ledarsidan.

Detta väcker också frågor om polisen och dess roll i samhället. Vem finns polisen till för? Svaret borde vara självklart. För medborgarna, för att garantera trygghet och säkerhet för landets invånare. Emellanåt kan den uppgiften vara till synes övermäktig när man läser om hur oskyldiga har drabbats i sommarens gängskjutningar.

Men det ska aldrig råda någon tveksamhet om vad polisens mål är, att man finns till för medborgarnas bästa. Och det finns tusentals, och åter tusentals poliser i vårt land som gör sitt yttersta för att uppnå just detta mål.

ANNONS

På Hallandspostens ledarsida framförs åsikter, både om lokala frågor och sådant som debatteras på riksnivå. Ytterst är syftet att skapa opinion och föra fram förslag som leder till ett bättre samhälle, utifrån liberala grundvärderingar. Oavsett om en läsare håller med eller inte om de åsikter som förs fram finns det ett stort värde i att initiera debatt och lyfta viktiga samhällsfrågor på ledarsidan.

Så långt allt väl. Hallandsposten speglar samhället och vad som händer, framför allt på nyhetsplats. Av detta följer självklart att tidningen är beroende av det omgivande samhället, inte minst vad gäller kontakten med olika myndigheter.

Den inställning som den enskilde polisen ger uttryck för, att åsikter som framförs på ledarsidan kan ”leda till ett annorlunda samarbete med polisen i olika frågor framöver”, är därför mycket bekymmersam.

Det kan tolkas som att tidningens reportrar kan få det svårare att göra sitt jobb och utföra tidningens demokratiska rättighet att bevaka vad som händer i samhället. Jag hoppas att den inställningen inte är representativ för poliskåren i sin helhet.

För annars är risken stor att debatten tystas om åsikter på ledarsidan får direkta konsekvenser för polisens öppenhet gentemot media. Det samhället vill jag inte leva i.

Läs mer:

ANNONS
ANNONS