Kommunernas budget- och skuldrådgivning skall vara avgiftsfri.
Kommunernas budget- och skuldrådgivning skall vara avgiftsfri. Bild: Martina Holmberg / TT

Värna om budget- och skuldrådgivningen

Kommunerna är skyldiga enligt lag att erbjuda rådgivning i budget- och skuldfrågor. Men detta har tyvärr ingen hög prioritet i många kommuner.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Färsk statistik från Kronofogdemyndigheten visar en oroväckande utveckling. Första halvåret i år fick Kronofogden in över 609 000 krav på obetalda skulder, det vill säga ansökningar om betalningsföreläggande. Det innebär en ökning med drygt 12 procent jämfört med samma period 2022. Det totala skuldbeloppet är nu det högsta någonsin.

I statistiken från Kronofogden redovisas det att den största procentuella ökningen har skett bland äldre över 65 år. Hela 18 procent. Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el, enligt Kronofogden. En kontakt med Konsumentverkets ”Hallå konsument” kan vara en bra ingång till den hjälp man behöver för att ta tag i sina ekonomiska problem.

ANNONS

Kommunerna är också skyldiga enligt lag att erbjuda rådgivning i budget- och skuldfrågor. Men detta har tyvärr ingen hög prioritet i många kommuner. Halmstads kommun har däremot en sund och ganska lång tradition av att satsa på privatekonomisk rådgivning. Kommunen har genom åren byggt upp en betydande bas av kunskap när det gäller privatekonomisk rådgivning.

För den som kommit till insikt om sina problem är det läge att boka tid hos en av kommunens rådgivare genom en kontakt med kundservice på Halmstad Direkt. Normalt finns också möjlighet till så kallad ”drop in” några timmar i veckan till kontoret på Torsgatan.

Kommunernas budget- och skuldrådgivning skall vara avgiftsfri, även när det gäller hjälp med ansökan om skuldsanering. Det finns dock många fallgropar för den som hamnar på fel spår. Bakom många tragiska situationer döljer sig kanske missbruk, sjukdom eller ett spelberoende. Skammen gör att den skuldsatte väljer att i stället ta nya lån och krediter för att dölja sina problem eller ökar på sina skulder genom att anlita betaltjänster för en ansökan om skuldsanering.

ANNONS