Halmstads kommun säger ja till planerna på att bygga en vindkraftspark i Bräknesbacken mellan Oskarström och Simlångsdalen. Det blev beskedet när kommunstyrelsen på tisdagen satte ner foten i ärendet.
Det är länsstyrelsen som ytterst har att ge tillstånd till etableringen av de tio vindkraftverken men kommunen har genom sitt veto möjlighet att stoppa planerna. Men genom att det politiska styret Ansvar för Halmstad välkomnar vindkraftsparken är det nu grönt ljus från kommunen.
Planerna på att bygga tio vindkraftverk som kan vara upp till 250 meter höga har väckt starka reaktioner från framför allt närboende. Dessa har organiserat sig i föreningen Stoppa Bräknesbacken och som inför kommunstyrelsemötet lämnade in namnunderskrifter med krav på att ärendet skulle återremitteras. Så blev det inte.
Däremot kommer närboende att få ekonomisk kompensation, så kallade morötter, vid en etablering av vindkraftverken. Det är resultatet av den avsiktsförklaring som Halmstads kommun har tecknat med vindkraftsentreprenören Vasa Vind. Den ekonomiska ersättningen kommer att baseras på hur nära man bor de aktuella vindkraftverken. Pengar ska även avsättas i en fond som ska komma det lokala föreningslivet till del, samt till att rusta upp Hallandsleden i området.
Det finns i dag inga tvingande regler för ekonomisk kompensation till närboende vid vindkraftsetableringar. Men en statlig utredning som presenterades våren 2023 föreslog just detta. Sedan dess har det tyvärr inte hänt så mycket. I stället har regeringen dragit benen efter sig.
I början av sommaren tog den aktuella utredaren, Ulrika Liljeberg, bladet från munnen i en intervju i Dagens Nyheter där hon riktade skarp kritik mot regeringen för att man inte tagit de nödvändiga besluten. Liljeberg menade också att bristen på besked är sämre än ett negativt besked.
”Utbyggnaden har hamnat i limbo”, sa hon i intervjun.
I brist på besked från regeringen går Halmstads kommun och Vasa Vind före med det aktuella avtalet som innebär ekonomisk kompensation till närområdet, både till de boende och närsamhället i stort. Det är mycket välkommet.
Det finns ett nationellt behov av en kraftig utbyggnad av elproduktionen i Sverige på grund av klimatomställningen. Fossila energikällor behöver fasas ut till förmån för framför allt förnyelsebara alternativ. Här har vindkraften en helt central roll att spela, dels genom att den är just förnyelsebar, dels genom att den inom en relativt kort tid kan byggas ut i Sverige. Vart man än vänder sig i Sverige bör därför vindens krafter släppas fram
Men att få ett nytt vindkraftverk runt husknuten är inte alltid välkommet. Då är det viktigt att närboende får ta del av ekonomisk kompensation som är kopplad till vindkraftsproduktionen. Därför ska morötter välkomnas när vindkraften byggs ut – om det så handlar om fallet i Halmstad, eller på andra ställen i Sverige.