Vänsterpartister emellan. Till vänster i bild, Brittis Benzler, kommunpolitiker från Gotland som nu har utsetts till landshövding i Hallands län.
Vänsterpartister emellan. Till vänster i bild, Brittis Benzler, kommunpolitiker från Gotland som nu har utsetts till landshövding i Hallands län. Bild: Henrik Montgomery/TT

Välkommen till Halmstads slott, Brittis Benzler

Hallands nya landshövding Brittis Benzler är väl bekant med de kommunala utmaningarna. Det är en bra erfarenhet att ha med sig när hon nu flyttar in i Halmstads slott och blir statens förlängda arm i Hallands län.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Efter tonerna av Sveriges nationalsång ”Du gamla, du fria” kommer den välbekanta sångrösten:

”Tack Sverige, för allt vackert som finns att se. Tack Sverige, du har fått oss att kunna le.”

Så sjunger en ung Agnetha Fältskog på sitt självbetitlade debutalbum från 1968. Låten ”Tack Sverige” fångades kongenialt upp som signaturmelodin till tv-serien ”Kommunpampar” som gick på SVT 2013, och där man får följa fyra kommunpolitiker i deras vardag. Samstämigheten mellan Fältskogs låt och tv-serien var slående.

På fredagen blev det klart vem som efterträder Lena Sommestad som landshövding i Hallands län. Det blir Brittis Benzler, regionpolitiker från Gotland. När beskedet kom strax före klockan 14 på fredagen väcktes genast frågorna: Vem, vem, vem är Brittis Benzler?

ANNONS

Men trots det okända namnet är det ingen okänd person som blir Hallands nya landshövding eftersom hon nämligen var en av politikerna som var med i ”Kommunpampar”.

Och det är väl just från tv-serien som Brittis Benzler gjort sig känd för en bredare publik. För varken före eller efter har hon synts nämnvärt utanför den gotländska verkligheten.

Men på Gotland är Brittis Benzler välkänd. Hon blev politiskt aktiv på 1970-talet i dåvarande VPK, sedermera Vänsterpartiet. 2010 blev hon heltidspolitiker och ingick i det politiska styret med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Hon har också varit gruppledare för Vänsterpartiet i 20 år, ett uppdrag som hon lämnade efter valet 2018.

Brittis Benzler tillträder som landshövding den 1 juni och hennes förordnade är på tre år och ett halvt år, fram till den 30 november 2023.

För den som inte såg tv-serien som gick på SVT hösten 2013 fick man där alltså följa fyra kommunpolitiker i vitt skilda miljöer, inte minst en då inte känd Ebba Busch som var kommunalråd i Uppsala kommunråd. Redan då var Ebba Busch en färgstark politiker utan att för den skull vara aktiv på en nationell politisk arena.

De andra två kommunpolitikerna var socialdemokraten Miguel Odhner i Kungälvs kommun och moderaten Peter Kovacs i Höganäs kommun. Och så då Brittis Benzler från Region Gotland.

ANNONS

Av de fyra politikerna i tv-serien var nog Brittis Benzler den kanske minst färgstarka personligheten, ändå var det hennes politiska verklighet som fångade mig mest.

Ett av de mer minnesvärda ögonblicken i serien var det dilemma som Brittis Benzler ställdes inför i den gotländska politiken, nämligen svårigheten i att hålla byskolorna öppna när föräldrarna i allt större utsträckning valde att köra sina barn till skolorna i Visby.

Benzler menade att det inte går att upprätthålla den kommunala servicen på landsbygden om föräldrarna sätter sina barn i skolor i centralorten. Den här landsbygdsproblematiken är välkänd från i stort sett hela Sverige, hur vackert det än är.

På sju år har det gått tämligen bra för politikerna i ”Kommunpampar”. En har blivit partiledare för Kristdemokraterna. Miguel Odhner är i dag kommunstyrelsens ordförande i Kungälvs kommun medan Peter Kovacs lämnade motsvarade roll 2017 i Höganäs kommun, ett uppdrag han haft i 15 år.

Och Brittis Benzler som nu har blivit landshövding.

På Gotland flyter region- och kommunpolitiken ihop till ett och samma; Region Gotland är egentligen Gotlands kommun. Brittis Benzler är med andra ord väl bevandrad med de både den primära och sekundära kommunala nivån.

Denna dubbla erfarenhet är givetvis en fördel när Brittis Benzler blir Hallands nya landshövding. Men nu blir det till att lämna öjn och bege sig till västkusten för att ta sig an Hallands län. Det är bara att hälsa Brittis Benzler välkommen till Halmstads slott.

ANNONS

”Gröna skogar, himmel blå. Det finns så mycket man kan få. Tack Sverige, vi kan nog aldrig resa från vårat land”.

Så skaldade Agnetha Fältskog i slutet av 1960-talet. Det är lika giltigt då som nu. Och för hela vårt vackra land.

ANNONS