Uttrycket ”Störst släkt vinner” myntades när personval infördes i full skala 1998. Uttrycket användes av de flesta med glimten i ögat, men för några av våra politiker blev kryssen en del av den interna partidiskussionen. Väljarna kunde påverka kandidaternas rangordning genom kryss på valsedlarna och för de kandidater som var mest angelägna om en plats i fullmäktige eller riksdagen blev det mer viktigt att bedriva personvalskampanj än partiets valkampanj. Det var bäddat för konkurrens, inte bara gentemot de andra partierna, utan även mellan partikollegerna på listorna.
Om man studerar valresultaten från 2018 och 2022 kan man se att intresset för personval fortfarande är ganska ljumt hos väljarna. Framför allt i resultaten för de mindre partierna kan man anta att det är, skämt åsido, släkten som kryssat. I ett parti med lågt valresultat är det något lättare att ta de nödvändiga fem procenten av kryssen, men de stora flertalet kandidater får nöja sig med en handfull kryss.
I kommunfullmäktigevalet 2022 var det Ann-Charlott Mankell (HFH) som hade flest kryss, 26,23 procent av partiets röster. Tio av kandidaterna på Hjärta för Halmstads lista hade dock enbart mellan två och tretton kryss. Ella Kardemark (KD) var den kandidat som hade näst flest personröster procentuellt, 16,67 procent. På Kristdemokraternas valsedel hade dock tretton kandidater färre än elva kryss.
I Halmstads kommunfullmäktige är det flera partier som gått kräftgång i resultaten de senaste valen, eller minskat: Miljöpartiet, Liberalerna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. I samband med val innebär detta åtminstone två traumatiska ögonblick i partiernas interna demokratiprocess.
Några månader före valdagen skall valsedlarna spikas. Det kan vara nog så viktigt att placeras högt upp eftersom så få kryssas in av väljarna. Det är alltså upplagt för interna konflikter. Efter valet skall kommunens indirekta val fördelas, mellan partierna och därefter internt i partierna. Risken för konflikt är även då uppenbar.
Att bli utsedd av kommunfullmäktige till politiker i styrelser och nämnder innebär en maktposition som lockar, speciellt ordförande- eller viceordförandeposterna. Men politiska uppdrag ger också ett tillskott till den personliga ekonomin, eller till och med till försörjningen.
I Halmstads kommunpolitik har det duggat tätt med interna konflikter och avhopp de senaste åren. Partier tynar bort likt Feministiskt Initiativ och Pensionärspartiet Välfärden, medan nya konstellationer slår sig in i kommunalpolitiken, så som Hjärta för Halmstad 5,76 procent och Halmstads Lokala Parti 3,4 procent.
De två sistnämnda partierna har blivit nya plattformar för ett antal avhoppare, men när det gäller de många avhopparna från Kristdemokraterna i Halmstad tycks det handla mer om fritt fall. KD ingår i kommunens styre där Ella Kardemark har en stark ställning. Men som betraktare kan man gissa att KD i Halmstad så här nästan ett år efter valdagen fortfarande lider av ihållande valfeber.