Det politiska styret satsar på ett busskort – för ökad frihet och mindre biltrafik. Från vänster i bild, Stefan Pålsson (S), Anna Fallkvist (M), Ella Kardemark och Urszula Hansson (S).
Det politiska styret satsar på ett busskort – för ökad frihet och mindre biltrafik. Från vänster i bild, Stefan Pålsson (S), Anna Fallkvist (M), Ella Kardemark och Urszula Hansson (S). Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Underskottens tid är förbi – för den här gången

Ljusare – och grönare – tider väntar för Halmstads kommun. Tacka omvärlden för det.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Nu kommer vår största budgetnyhet!”

På projektorduken i konferensrummet kommer en ny bild upp med den stora nyheten.

”Tada! Nytt för det här året är att vi har budgeterat för ett busskort för unga. Och vi har även gjort om busskortet som vi har till de äldre.”

Orden är kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S), i samband med att budgeten för 2025 presenteras. Satsningen på busskortet är kanske inte en jättestor nyhet, men ändå mycket välkommen. Förvisso kommer busskortet för unga och äldre att kosta 50 kronor i månaden, men det ger också en större frihet då det gäller hela dygnet. Bussatsningen är mycket välkommen eftersom den på sikt kan minska biltrafiken i Halmstad när fler väljer att åka buss.

ANNONS

Det politiska styret Ansvar för Halmstad har kallat till pressträff för att presentera sitt budgetförslag för nästa år, och sin planering för ytterligare fyra år. Vi befinner oss på fjärde våningen i HFAB:s huvudkontor utmed Viktoriagatan, med utsikt över den så kallade Välkomstparken – en grön oas mitt i centrala Halmstad. Det politiska styret representeras av de fyra kommunråden, Stefan Pålsson (S), Anna Fallkvist (M), Ella Kardemark (KD) och Urszula Hansson (S).

Denna majdag skiner solen över Välkomstparken, och hela Halmstad. Det är också betydligt ljusare tider som väntar för Halmstads kommun, i alla fall från ett ekonomiskt perspektiv. För det som verkligen sticker ut är att något som de fyra kommunråden inte självmant tar upp, nämligen att budgetförslaget är det politiska styrets första med överskott.

Förvisso når man inte upp till det finansiella målet på 2 procents överskott, men ett överskott är ändå ett överskott, till skillnad från de två tidigare underskottsbudgetarna som Ansvar för Halmstad har lagt. Överskottet beror på framför allt på en lägre inflation som bland annat leder till att kommunen behöver avsätta betydligt mindre pengar till pensioner.

Under det senaste året har de breda nedskärningarna på skolan i hela landet fått stor uppmärksamhet. Nu kanske vinden har vänt, i alla fall om man utgår från vad som händer i Halmstad. Även om det i realiteten avsätts mindre pengar till Halmstads för- och grundskolor så beror det på att volymen minskar, det vill säga att barn- och elevgrupperna minskar. Och så måste det vara; barnomsorgens och skolans verksamheter måste anpassas till antalet barn och elever.

ANNONS

Vad som däremot är mycket positivt är att effektiviseringskravet på Halmstads skolor slopas för nästa år. Därmed kan skolans tuffa besparingar vara över för här gången.

Budgetförslaget innehåller också en flera gröna satsningar, och något som det politiska styret särskilt vill lyfta fram. Det handlar bland annat om satsningar på mer trädplanteringar i city och en förstärkning på underhållet av kommunens parker och vägar.

Summa summarum kan man som sagt konstatera att solen lyser över Halmstads kommun. De ekonomiskt tunga åren med hög inflation och kostnadsökningar tycks vara över för den här gången. Även om Halmstads befolkning inte ökar i lika hög takt som tidigare prognoser visat, så ökar den ändå. Det är mycket positivt i en tid när många andra kommuner har en motsatt utveckling

En kommun som växer är en kommun som grönskar och mår bra. Nu gäller det för Ansvar för Halmstad att smida medan järnet är varmt, och inte minst visa att man kan samarbeta. På senare tid har bland annat Moderaterna satt sig på tvären när det gäller utvecklingen i Frösakull. Förhoppningsvis är det bara ett litet irriterande gupp på vägen mot framtiden. Men det behövs verkligen inga fler sådana hinder. Så skärpning M.

ANNONS
ANNONS