Kontrasterna mellan de båda presidenternas tal hade knappast kunnat vara större. När president Vladimir Putin talade på Rysslands firande av segerdagen för andra världskriget var det med samma paranoida och rakt igenom falska budskap – bland annat om Nato:s expansion och Ukrainas "nazistiska ledning – som präglat Rysslands retorik inte bara de senaste månaderna utan under många år.
På den andra sidan om skyttegravarna firade även Ukraina segerdagen – i sig ett viktigt budskap. Miljoner soldater från Ukraina slogs mot nazisterna under andra världskriget, och nu försöker Ryssland vanära dem genom att stämpla kriget som en "denazifieringsinsats”.
Som Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj pekade på i sitt tal handlar kriget naturligtvis inte om det utan om två olika världsåskådningar. Ett allt mer totalitärt Ryssland har skrämts av ett allt mer fritt Ukraina, och av följderna ett sådant exempel kan tänkas få för den autokratiska makten. Kriget är ett sätt att försöka skrämma inte bara Ukraina, utan hela närområdet, till lydnad.
Effekterna har varit de motsatta eftersom Vladimir Putin inte begriper vilket budskap han istället skickar ut: att Ryssland inte är starkt utan bara aggressivt – och att Nato är det enda verkliga alternativet till att slippa hotas av denna otillräkneliga aggression. Det är därför som Ukraina tagit till vapen och bemött invasionen, i stället för att kapitulera inför en skenbart stark krigsmakt. Det är därför som Sverige och Finland nu med stormsteg närmar sig Nato-medlemskap.
I övriga Europa firas inte segerdagen den 9 maj, utan Europadagen, som högtidlighåller de första stegen mot den europeiska unionen åren efter andra världskriget. Om den 9 maj för ryssar och ukrainare berättar om segern över nazismen betecknar den i Västeuropa visionen om fred och frihet efter segern. "Europa är en dröm", sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt tal på måndagen, "och den brinner starkast i hjärtat på folket i Kiev och Charkiv, Odessa och Mariupol”.
Det kan vara värt att påminna om att Ukraina för bara drygt 15 år sedan befann sig på ett mentalt mycket långt avstånd från EU. Men med början i den orangea revolutionen 2004 har landet rört sig mot den europeiska gemenskapen. Allt talar också för att de snart kommer att vara fullvärdiga medlemmar i EU.
Tills dess slåss de för sin frihet och självständighet, och de håller på att vinna. Vladimir Putins segerdag och militärparad i Moskva förstördes av bristen på verkliga framgångar på marken i Ukraina. Bedömare ser redan tecken på att Rysslands militära förmåga faller samman inom vissa områden, och vissa analyser menar att Ryssland snart kommer att ha stora svårigheter att föra ett fullskaligt krig.
Ukraina gör framstötningar vid Charkiv, ett nyckelområde i slaget om den östra landsänden. Så länge pengar och vapen fortsätter att komma Ukraina till del kommer de att fortsätta slåss, både för sin egen frihet och för drömmen om Europa.