Pressad. Vladimir Putin och Ryssland är på väg att förlora kriget i Ukraina, enligt allt fler internationella bedömare.
Pressad. Vladimir Putin och Ryssland är på väg att förlora kriget i Ukraina, enligt allt fler internationella bedömare. Bild: Mikhail Klimentyev

Ukraina är på väg att vinna kriget

Ukraina kan vinna kriget, och de kommer att göra det med rätt stöd.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ukraina håller på att vinna kriget mot Ryssland, och det går dessutom mycket snabbare än vad någon hade trott. Det menade ekonomen, Rysslandsexperten och författaren Anders Åslund vid en pressfrukost som anordnades av tankesmedjan Frivärld på onsdagen (4/5).

Motståndet mot den ryska invasionen har bitit. Korruptionen i den ryska armén har utarmat den militära förmågan, materielförsörjningen och logistiken. "Ryska soldater anser att det är en rättighet att ta hälften av dieseln i de militära fordonen för eget bruk”, som Åslund uttryckte det.

"Men om man stjäl hälften av dieseln kommer man bara halvvägs." Den kilometerlånga kolonnen av militärfordon som satt fast utanför Kiev i krigets början har sin förklaring.

ANNONS

Västs sanktioner har också slagit mycket hårt – hårdare, hävdar Åslund, än vad de flesta bedömer – mot den ryska ekonomin. Även om många länder fortsatt köper olja och gas av Ryssland börjar bristen på importvaror att allvarligt skada produktionsförmågan. Den ryska bilindustrin står stilla, och följaktligen gör även produktionen av stridsvagnar det. Pappersbruken har även de stannat.

President Vladimir Putin har gradvis blivit allt mer detaljstyrande av de militära insatserna, särskilt över den misslyckade ockupationen av Kiev. Kort sagt har Ryssland gjort så gott som alla misstag som funnits att göra. Fortsätter kriget på det här viset står den ryska armén inför en kollaps som kommer att tvinga fram en reträtt.

När veckorna präglas av rapporter om ryska krigsbrott och övergrepp, om nyheter om miljontals människor på flykt och tusentals döda, är det en hoppfull tanke att kriget snart kan tänkas vara över utan att Ukraina förlorat sin självständighet.

Just därför måste omvärlden nu anstränga sig till det yttersta för att se till att tanken blir verklighet. Ukraina måste fortsatt försörjas med vapen och behöver inte minst stort ekonomiskt stöd.

Sanktionerna må fungera, men de kan fortfarande skärpas och breddas. Importen av ryska fossila bränslen måste bort.

ANNONS

Åslund pekar också på att blockaden av Ukrainas hamnar i Svarta havet riskerar att leda till svältkatastrofer på andra håll i världen. Det spannmål som inte förstörts eller stulits av Ryssland måste exporteras snarast. Nato-fartyg skulle kunna svepa bort minor på internationellt vatten och häva blockaden av exempelvis Odessa.

Om Ryssland är på väg att förlora kriget måste målet vara att det går så snabbt som det kan gå och med så lite lidande för oskyldiga som överhuvudtaget är möjligt.

ANNONS