Ett nytt styre har presenterats i Halmstad, med Stefan Pålsson (S) som tar över som kommunstyrelsens ordförande.
Ett nytt styre har presenterats i Halmstad, med Stefan Pålsson (S) som tar över som kommunstyrelsens ordförande. Bild: Roger Larsson

Treenighet tar över makten i Halmstad

Halmstad kommer att få ett nytt styre – en osannolik kombination med S, M och KD.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Lappkast på lappkast – och så har Halmstad fått ett nytt styre. I helgen kom det överraskande beskedet att Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans bildar ett majoritetsstyre i Halmstad. Det blev alltså resultatet av de senaste veckornas intensiva förhandlingar partierna emellan, och där det har skett ett flertal omkastningar.

Av HP:s rapportering efter valet har det framgått att det varit många samtal mellan partierna om hur kommunen ska styras. Men det var först när Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Hjärta för Halmstad bjöd in Centerpartiet och Liberalerna till ett majoritetsstyre som allmänheten fick en inblick i spelet om makten.

ANNONS

Svaret på den inbjudan blev att Alliansen i Halmstad ingick en uppgörelse med Sverigedemokraterna för att få partiets stöd om ett nytt styre i kommunen, detta trots att de fyra Allianspartierna backat fem mandat i valet, till totalt 26 mandat. Alliansens SD-samarbete mötte hård kritik, och det skulle också innebära ett svagt styre av kommunen.

Därefter presenterade de övriga oppositionspartierna planer på att bilda en valteknisk samverkan, vilket skulle ytterligare skulle försvaga Alliansens vägval.

I stället kom alltså vändningen i helgen som innebär att S, M och KD tillsammans bildar ett styre, med Stefan Pålsson (S) som kommunstyrelsens ordförande. Förlorarna på detta upplägg är så klart Liberalerna och Centerpartiet, men de två partierna har också gjort sitt val när man ville ingå i ett samarbete med SD.

Därför är det konstigt att det nu odlas en bild av att det är enskilda företrädare i Liberalerna som bär skulden till att samarbete med SD inte höll. I stället var det Alliansens vägval som splittrade de fyra borgerliga partierna.

Det är positivt att Halmstad kommer att få ett majoritetsstyre den kommande mandatperioden. Hur väl de tre partierna kommer att samarbeta återstår att se.

Däremot kan man i högsta grad kritisera namnvalet för det nya styret, Ansvar för Halmstad. Det är som att säga att övriga sju oppositionspartier inte skulle ta ansvar för kommunen, vilket inte stämmer.

ANNONS

Bättre då att kalla samarbetet mellan S, M och KD för vad det är – en treenighet för Halmstad.

LÄS MER:Alliansens vägval leder till ett än svagare styre

LÄS MER:Alliansen har inget svar på vart Halmstad är på väg

LÄS MER:Alliansens vägval är ett SD-samarbete

LÄS MER:Lugnet före maktspelet om Halmstad

ANNONS