För några veckor sedan godkände regeringen två havsbaserade vindkraftsparker utmed den halländska kusten, Galene och Kattegatt syd.
”Det är ju jättebra att man gör det. Vi behöver den elproduktionen i södra Sverige. Men parallellt med det så driver regeringen på med sin kärnkraftsvurm. Det kan man tycka olika om men en sak som inte är tyckande utan mer fakta är att kärnkraften blir dyr. Det innebär sannolikt att regeringen kommer att behöva gå in med olika typer av stödköp, vilket leder till att vi alla kommer att behöva betala för den.”
Det säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en kommentar till regeringens energipolitik.
Jag träffar Märta Stenevi på Halmstads stadsbibliotek under hennes Halmstadbesök i veckan. Intervjun kretsar framför allt kring energipolitik, och beskedet att regeringen godkänner de två havsbaserade vindkraftsparkerna. I veckan blev det även klart att Kattegatt syd får grönt ljus av mark- och miljödomstolen, vilket är ett viktigt steg mot att vindkraftsparken verkligen blir av.
När de två vindkraftsprojekten väl är på plats kan de leverera lika mycket el som en kärnkraftsreaktor, vilket visar att den förnyelsebara energiproduktionen är att räkna med i framtiden. Men det finns fortfarande hinder på vägen i utbyggnaden av vindkraften i Sverige, bland annat för att regeringen dragit in stödet för anslutningarna till land och elnätet.
I Danmark och Tyskland bränner man på när det gäller den havsbaserade vindkraften. Vad är det som utmärker Sverige?
”Kulturkriget. När Oscar Sjöstedt (SD) går ut och säger att man nog borde riva vindkraft, då går han för sakens skull ut och säger att ’jag tycker att svenskar ska ha dyrare el’. Om han inte är så dum så att han har gått på sin egen retorik, vilket jag inte tror, så handlar det här bara om ett kulturkrig. Och det är egentligen bara ett annat ord för identitetspolitik: ’Kolla, jag tillhör den här gruppen’ ”, säger Märta Stenevi.
Hur känner du som miljöpartist och att ni inom Miljöpartiet har blivit drabbade av det här kulturkriget?
”Vi har ju haft svårt att möta att det har varit en sådan massiv kampanj. Det har varit ett väldigt högt tonläge. Det drabbar framför allt våra lokala partister. Jag sitter rätt skyddad med att jag har medarbetare, jag har folk som kan moderera kommentarsfältet. Men våra fritidspolitiker har ju haft det tufft.”
Men språkröret är väl medveten om att kritiken mot vindkraften även kommer från många som upplever att de inte kan påverka sin omgivning och sin livssituation och att detta skapar frustration. Däremot har Stenevi inget till övers för kritiken mot den havsbaserade vindkraften som kommer att ligga så långt ut att man varken kommer att se eller att höra den.
Nyligen stängde energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på nytt dörren till en långsiktig energipolitisk uppgörelse med Socialdemokraterna och de övriga oppositionspartierna. Det uppskattades inte av alla. Det spanska företaget Iberdrola är ett världens största elbolag och har planer på att bygga ny havsbaserad vindkraft i Sverige för ”flera hundra miljarder”, och som Svenska Dagbladet rapporterade i veckan är man från bolagets sida inte glada över Ebba Bushs besked (SvD 31/5)
”Man måste ha klart för sig att från det att man pratar om att investera i kraftproduktion tar det i allra bästa fall tio år innan det kan vara på plats. Vi måste se till att det finns ett regelverk och stabilitet som ligger fast under många mandatperioder”, säger Iberdrolas Sverigechef Fredrik Ståhle i en intervju med SvD och tillägger att om det inte sker en förändring inom den svenska politiken kan hans företag se sig om efter andra länder att investera i.
Märta Stenevi är inne på liknande tankegångar, och är väldigt kritisk till den retorik som bland annat Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bedriver när det handlar om vindkraft.
”Att bygga ett helt lands energipolitik på känsloargument är inte så listigt. För företagen som ska investera vill tjäna pengar, och de vill veta att de gör det. Det här är jätteinvesteringar. De ska kunna tjäna pengar på det här under 40 års tid. Och att då ha en regering som säger att de vägrar göra en överenskommelse med oppositionen är varken rationellt eller särskilt långsiktigt.”
Kan det vara så att den förnybara energiproduktionen har framtiden för sig om man bara ser till de ekonomiska aspekterna och att kärnkraften till 2030 kan vara helt överspelad?
”Om jag tittar på Sverige så är jag helt övertygad om det. Därför att vi har så goda förutsättningar också. Vi har vattenkraften som är reglerbar baskraft. Vi har en jättelång kuststräcka, så vi har magnifika förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Vi är ett glesbefolkat land så att vi har möjlighet att hitta energiproduktion”, säger Märta Stenevi.
Ser man de senaste årens globala utveckling av vind- och solkraft så pekar kurvorna mot att den blir allt billigare att installera. När den sedan väl är på plats är den också betydligt billigare i drift än kärnkraft. Det finns rent krasst inget som talar för att ny kärnkraft kommer att löna sig i framtiden, utan att staten kommer att garantera en viss prisnivå.
Med det sagt talar tiden för Märta Stenevis och Miljöpartiets energipolitik. Men på vägen till en helt förnyelsebar energiproduktion lär polariseringen av svensk energipolitik fortsätta, framför allt för att KD och SD har mycket att vinna på det. Den polariseringen har tyvärr inga andra vinnare än så, bara förlorare.
”Att bemöta hatkampanjer med fakta är alltid svårt. Däremot är jag trygg i att vår energipolitik både är nödvändig för klimat- och miljöfrågorna framåt, men att den också kommer att vara billigast och mest effektiv. De som är skitarga på oss nu, på grund av de här lögnerna, kommer att få billigare elräkning med vår politik än med Ebbas politik”, säger Märta Stenevi avslutningsvis.