Sverigedemokraternas ansats att göra upp med sin historia kommer med många svårigheter.
Sverigedemokraternas ansats att göra upp med sin historia kommer med många svårigheter. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna kan inte städa bort sitt förflutna

Sverigedemokraternas förflutna förföljer dem. Partiets historia har länge varit förevändning nog för att inte samarbeta med dem.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna ska publicera en vitbok över partiets förflutna. Det beskedet gav partiledaren Jimmie Åkesson när han deltog i SVT:s intervjuprogram 30 minuter (17/11).

Vem forskaren som ska ta sig an uppdraget är ville Åkesson inte svara på, men underströk att han ville se en oberoende genomgång. Partiet ska inte styra arbetet, utan bara stå för finansiering och ställa sina arkiv till förfogande.

Beskedet är vältajmat. Partiet har vittring på regeringsmakt och inflytande. Den gemensamma budgeten med M och KD innebar ännu ett steg in i värmen. I 30 minuter svarade Åkesson att det "förhoppningsvis bara dröjer tio månader" på frågan om när partiet för första gången sätter sig i en regering. Ulf Kristersson (M) har dock gjort det tydligt att han anser att ministerposter åt SD inte är aktuellt.

ANNONS

Sverigedemokraternas förflutna förföljer dem. Partiets historia har länge varit förevändning nog för att inte samarbeta med dem, och tillsammans med rasistskandaler som briserar med jämna mellanrum – senast en tjänsteman på partiets riksdagskansli med kopplingar till vit makt-rörelsen – är det tacksam ammunition för meningsmotståndare.

Samarbetet med SD gör att även M och KD nu hamnat i skottgluggen. Det är lätt att förstå varför SD vill göra upp med och få visst avstånd till sin historia.

I praktiken förutsätter det dock förmåga att inte skygga för den egna historiens mindre smickrande delar. Det har inte varit Jimmie Åkessons starka sida, och i 30 minuter upprepade han en av sina gamla talepunkter för när partiets förflutna och rasism kommer på tal: det rör sig om enstaka individer.

Följt av att han själv inte var med när partiet startades, och därför inte har någon aning om hur det var då. Han menar sig bara ha läst SD:s "värsta motståndares historieskrivning" men sa i programmet att "det ska bli väldigt intressant nu när vi äntligen kan få en vitbok på plats". Det låter nästan som att man räknar med att den egna vitboken kommer ge en annan bild.

Samtidigt som Åkesson gärna koketterar med sin okunskap, så refererar man gärna till och fäller dom över andra partiers förflutna. Inför valet 2018 släppte SD-ägda Samtiden en dokumentär om Socialdemokraterna, där riktiga uppgifter om rasbiologi och Sveriges agerande under kriget förvanskades för att svärta ner S. Samma taktik återkom i 30 minuter, när Åkesson menade att "inte bara Sverigedemokraterna, utan alla partier, har rötter som är mindre smickrande".

ANNONS

Få partier saknar skamfläckar. Men 1930-talet är bra mycket längre bort i tiden än 1990-talet. Inte nog med att SD grundades av nazister och medlemmar i Bevara Sverige Svenskt och vit makt-rörelsen. Det är anmärkningsvärt att nuvarande partiledare gick med i partiet när en före detta nazist var partiledare.

Som parallell kan nämnas att när socialdemokraten och krigsårens statsminister Per Albin Hansson avled var inte Magdalena Andersson eller hennes företrädare Stefan Löfven, ens födda.

För såväl SD:s tilltänkta samarbetspartners som framtidsnamn – varav många är ungdomar som knappt minns, än mindre var politiskt aktiva på nittiotalet – vore en lyckad vitbok en skänk från ovan. Svårigheten är att partiets dåtid lätt känns alldeles för samtida.

ANNONS