Lördagen den 19 augusti dök den Ukrainas president upp på Harpsund sida vid sida med statsminister Kristersson (M).
Lördagen den 19 augusti dök den Ukrainas president upp på Harpsund sida vid sida med statsminister Kristersson (M). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svenska vapen försvarar Ukraina

Volodymyr Zelenskyjs besök i helgen visade betydelsen av Sveriges militära hjälp till Ukraina.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Han dök upp i Sörmland i lördags helt överraskande. Så gör Ukrainas president nästan alltid. Säkerheten kräver att Volodymyr Zelenskyjs utlandsbesök inte offentliggörs förrän i sista stund.

Men han reser, liksom presidentfrun Olena Zelenska som denna gång följt med på hans lilla Europaturné och gett besöken extra tyngd. Resorna visar att Volodymyr Zelenskyj ingår i ett internationellt sammanhang och backas upp av en stor koalition länder. Världsledare tävlar om att dela rampljuset med den ukrainske presidenten som får röda mattan varhelst han kommer.

Det är en kontrast mot Rysslands diktator. Till skillnad mot Zelenskyj, som även gärna besöker sina soldater vid fronten, tillbringar Vladimir Putin det mesta av sin tid i specialbyggda underjordiska gömställen långt från kriget. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har han bara rest till Kina, Iran, ex-sovjetiska Centralasien, Armenien och Belarus.

ANNONS

Storkriget har inte bara stängt större delen av den demokratiska världen för Putin av politiska skäl. Sedan mars i år är han efterlyst av Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, som misstänkt för krigsbrott. Arresteringsordern fungerar i praktiken som ett reseförbud till något av de 123 länder som ingår i ICC-systemet.

I Ukraina har Zelenskyjs Sverigebesök kommit något i skuggan hans stopp i Nederländerna och Danmark, dit presidentparet fortsatte på söndagen. Båda länderna lovade Ukraina F-16-flygplan som den ukrainska ledningen bett om i över ett år. De befintliga ukrainska planen av sovjetisk modell är för få och är tekniskt sämre än de ryska motsvarigheterna, vilket ger Ukraina underläge i luftrummet utmed frontlinjen.

Även om ukrainska piloter nu testflyger Gripen har den svenska regeringen inte lovat några plan än. Det främsta argumentet mot är att vi inte har tillräckligt många av dem.

Men Sverige behöver inte skämmas för sitt militära stöd till Ukraina. Zelenskyjs besök satte ljuset på hur viktigt vårt land har blivit i den ukrainska försvarsinsatsen. Svensktillverkade vapen finns överallt i Ukrainas armé: Pansarskott AT4, Granatgevär Carl Gustaf, Pansarvärnsrobot 57 (NLAW), Stridsfordon 90, Robotsystem 70 mot luftmål och Robot 17 mot sjömål har alla varit enormt nyttiga. Det självgående artillerisystemet Archer kommer ut på slagfältet i nära framtid.

ANNONS

Stridsfordon 90 har uppskattats särskilt av ukrainarna under den nu pågående offensiven. Det har stått emot minor och granater betydligt bättre än de sovjetiska stridsfordonen samt har en rad tekniska finesser som den ukrainska armén saknat. Ukrainarna har även fått en fordonsvariant utan automatkanon som används bland annat för evakueringar av sårade.

Den kanske viktigaste nyheten under Zelenskyjs Sverigebesök var just en avsiktsförklaring om tillverkning och service i Ukraina av Stridsfordon 90.

Svenska vapen försvarar friheten och visar upp sig för andra möjliga köpare. Det finns säkert de som ser cynism i detta. Men det är en felsyn. Vapenförsäljning till våra allierade och andra politiskt rimliga stater är en förutsättning för en vapenindustri som tryggar vår säkerhet och bistår i försvaret mot orättfärdiga angrepp varhelst de äger rum.

SVT om resultaten av Zelenskyjs besök i Sverige.

ANNONS