Säkerhetsläget. Chefen för Säpo, Charlotte von Essen, presenterade nyligen säkerhetspolisens årsrapport.
Säkerhetsläget. Chefen för Säpo, Charlotte von Essen, presenterade nyligen säkerhetspolisens årsrapport. Bild: Pontus Lundahl/TT

Katarina Erlingson: Svenska politiker har ansvar för dåligt säkerhetsläge

Den mörka bilden av Sverige kan bidra till ett ökat hot från omvärlden. Svenska politiker behöver lyssna på Säpochefen och ta ansvar för debatten.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ryssland, Iran och Kina ses som de största hoten mot Sveriges säkerhet. Det konstaterade säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen när hon nyligen presenterade Säpos årsrapport. Även riskerna med felanvänd AI lyftes fram. Hoten är synnerligen komplexa och det är viktigt att alla tar dem på allvar. Det är lätt för vanliga svenskar att bli lurade att sprida felaktig information som kan skada vårt land.

Företrädare för de politiska partierna lägger pannorna i djupa veck och talar allvarligt i intervjuer om det svåra läget. Sanningen är att det i mycket stor utsträckning är våra politiska företrädare som bär skulden för att hoten mot Sverige ökar.

ANNONS

Det kan låta som en allvarlig anklagelse och det är självklart inte de svenska partiernas avsikt, men många borde ha tänkt mycket längre än vad näsan räcker.

Det började med Sverigedemokraternas negativa bild av Sverige. De har systematiskt försökt sätta bilden av ett sönderfallande Sverige efter hand som de valts in i politiska församlingar, med början i Region Skåne 2006. Syftet har varit att skaffa sig makt.

Politiker i andra partier har efter hand tagit efter, i tron att det skulle få väljarna att inte gå över till SD. I samband med den så kallade flyktingkrisen 2014 nästan tävlade partierna om att uttrycka hur eländigt allt har blivit i Sverige för att på så sätt försöka motarbeta SD:s framgångar.

Taktiken misslyckades och nu sitter SD så nära en regering man kan komma utan att själv behöva ta ansvar.

Om i princip alla partier – det finns undantag – köper den mörka bilden av Sverige sprider den sig ovillkorligen till det svenska folket. Säger statsministern – antingen det är Stefan Löfven (S), Magdalena Andersson (S) eller Ulf Kristersson (M) – att vårt land gått sönder, måste det väl ligga något i det?

Domedagsprofetiorna blir närmast en present till de utländska krafter som vill vårt land illa. När svenskarna inte ens själva verkar tro på framtiden, då blir det lätt att ytterligare skruva på bilden och försöka göra verklighet av den.

ANNONS

Säpochefen skriver i årsrapporten att när det sprids konspirationsteorier och desinformation om att Sverige är ett land i förfall, riskerar det tilltron till samhället. Det är klart att Putin jublar när vi själva gör jobbet.

Utan tillit till samhället och det demokratiska systemet är Sverige verkligen illa ute. Högerdebattörer har försökt vifta bort oron om hotet mot demokratin, men när Säpochefen varnar är det dags att börja lyssna.

ANNONS