De afrikanska länderna säger nej till asylcenter.
De afrikanska länderna säger nej till asylcenter. Bild: Meek

Svensk dubbelmoral i asylpolitiken

EU:s gemensamma asylpolitik är inte gemensam.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) har i månader talat om nya EU-regler för obligatoriska flyktingkvoter, som om de vore ett etablerat faktum. Trots att det mesta länge pekat på att en sådan lösning är utom räckhåll.

Snarare står Sverige nu ensamt i sin hållning om en solidarisk och tvingande omfördelning av flyktingar i Europa. Det blir därmed svårt att med bibehållen trovärdighet hävda att asylrätten ska värnas, och samtidigt förhindra att asylsökande tar sig hit på annat sätt än att för dyra pengar riskera livet i händerna på flyktingsmugglare. Det är lätt att stå upp för fina värderingar om de inte behöver prövas i praktiken.

ANNONS

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR slår antalet flyktingar i världen rekord med 68,5 miljoner människor. Sannolikt kommer antalet bara att öka.

Med gällande svensk asylpolitik ska Sverige erbjuda asyl till samtliga, om de bara lyckas ta sig hit. Men det vore knappast hållbart. Många är dessutom ekonomiska migranter utan skyddsskäl. Övriga EU-länder inser detta.

Det förslag som nu istället ligger på bordet inför EU-toppmötet är att inrätta särskilda asylcenter i Nordafrika där asylskäl ska prövas. Men de afrikanska länderna är inte intresserade av sådana. Tunisien, Marocko och Egypten säger alla blankt nej. Inga pengar i världen kan gottgöra för den ansträngning det skulle innebära att ta emot all världens asylsökande.

Snarare än önsketänkande behövs en realistisk syn på verkligheten. Varken flyktingströmmar eller förhoppningen om ett bättre liv i Europa kommer att avta, asylskäl eller ej. Asylrätten behöver anpassas till rådande förhållanden för att de som behöver få hjälp ska kunna få det även fortsättningsvis. För det krävs mer än vackra ord och önskedrömmar.

ANNONS