Bedriver undermålig undervisning.
Bedriver undermålig undervisning. Bild: Johan Nilsson/TT

Sena skolstängningar drabbar eleverna hårt

Det är bra att Skolinspektionen steppar upp med skarpa beslut om att dra in tillståndet för skolor som bedriver undermålig undervisning. Men det tragiska är det dröjer så länge att det drabbar elevernas skolgång hårt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

En Thorenskola i Solna stängs samt elprogrammet på en av friskolekoncernens skolor i Malmö. Det beskedet kom från Skolinspektionen på måndagen. Totalt berörs cirka 500 elever på de båda skolorna, elever som till hösten måste byta skola. Orsaken till Skolinspektionens beslut är brister i undervisningen. Och det är inte första gången som friskolekoncernen Thorengruppen får hård kritik för hur man bedriver sin verksamhet.

”Vi gör detta för att vi sett stora, allvarliga brister. Eleverna får en alldeles för otillräcklig utbildning. Så vi reagerar för elevernas skull”, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo till TT (3/7).

Företrädare från Thorengruppen är väl medvetna om bristerna på de aktuella skolorna, men tycker att Skolinspektionen överreagerar.

ANNONS

”Sen tycker jag, eller vi tycker, inte att den påföljd som man har gjort med återkallande av godkännande står i paritet med de brister som finns på skolan”, säger Thorengruppens vd Olla Rönnqvist till SVT (3/7).

Företrädare för Thorengruppen uppger på koncernens hemsida att man ska överklaga Skolinspektionens beslut. För vems bästa, kan man undra. Inte för sina elevers skull i alla fall.

Thorengruppen är en av de största friskolekoncernerna i Sverige. 2021 omsatte koncernen 1,8 miljarder kronor på sina 58 skolor och hade ett rörelseresultat på över 200 miljoner kronor, pengar som alltså inte kom eleverna till godo.

Det är så friskolor kan bedrivas i Sverige. Tala om att dagens skolsystem mist både mening och riktning när man tillåter pengar avsedda för eleverna att hamna i friskoleägarnas fickor.

Det märkliga är inte Skolinspektionens beslut att stänga Thorenskolan i Solna och elprogrammet i Malmö. Det märkliga är att det inte har gjorts tidigare. I höstas tog Skolinspektionen beslut om att avslå Thorengruppens alla 28 ansökningar om nyetableringar eller utökning av deras skolverksamhet. Bakgrunden var stora brister på skolkoncernens skolor.

Thorengruppen fick alltså inte expandera med hänvisning till brister i sin befintliga verksamhet. Det är konstigt resonemang. Gång på gång tycks Skolinspektionen hellre fria än fälla skolor som har allvarliga brister.

ANNONS

Förvisso är det bra att Skolinspektionen nu steppar upp med skarpa beslut om att dra in tillståndet för skolor som bedriver bristfällig undervisning. Men det tragiska är det dröjer så länge att det drabbar elevernas skolgång hårt.

Hur många chanser ska en skola få för att bedriva undermålig undervisning? Svaret på den frågan borde vara exakt noll gånger.

Ett skolsystem som allt för ofta handlar om hur en skola ska kunna bedrivas så billigt som möjligt har inte framtiden för sig. I stället borde det självklara målet vara att erbjuda en så bra skolgång som möjligt till alla elever oavsett var eller när de går i skolan. Så är det inte i dag. Gör om – och gör rätt.

ANNONS