Hyltebruk drönarbild
Hyltebruk drönarbild Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: SD i Hylte säger nej till nya grannar

Ska Hylte kommun ha en framtid måste alla nya invånare välkomnas. Inte motarbetas.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Hur ska en kommun egentligen kunna växa? Jo, genom inflyttning av nya invånare. För Hylte kommun är detta en högst existentiell fråga eftersom befolkningen i kommunen minskar, och har gjort så de senaste sex åren. Från nära 11 000 invånare 2018 till 10 299 Hyltebor vid det senaste årsskiftet. Det är ett allvarligt problem, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Färre invånare betyder i praktiken mindre skatteintäkter.

För att motverka befolkningsminskningen har det politiska styret Framtid Hylte lanserat en rad olika satsningar genom åren, framför allt riktade mot att öka bostadsbyggandet. I början av förra året fick en av dessa åtgärder ett nationellt genomslag, nämligen erbjudandet att köpa kommunala så kallade strötomter i kommunen till priset av 1 krona kvadratmetern. Det enda motkravet var att köparna inom två år ska ha gjutit en bottenplatta. Inom en månad hade kommunen sålt nästan hälften av de 54 överblivna tomterna, varav merparten finns i Hyltebruk.

ANNONS

För ett par veckor sedan skulle kommunfullmäktige ta beslut om att förlänga erbjudandet för de återstående 17 tomterna i ytterligare två år, det vill säga 2024 och 2025. Men förslaget gillades inte av alla. Sverigedemokraternas Stina Isaksson ville i stället att lucktomterna ska säljas till de närmaste grannarna, bland annat med motiveringen att det nya upplägget kan locka till sig en viss typ av fastighetsägare som inte är ”önskvärda”.

Isakssons förslag fick mothugg av kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) som menade att om man i praktiken skulle ge bort kommunens tomter till de som bor i området blir det inga nya skattekronor till Hylteborna. Centerpartisten Håkan Bengtsson höll med Löfquist:

”Varför i herrans namn ska vi ge bort mark nästan gratis till fastighetsägare i kommunen som vill slippa ha en granne. Vi gör detta för att vi vill ha fler invånare i kommunen”, sa han på fullmäktigemötet den 7 maj, och yrkade bestämt avslag på Stina Isakssons förslag. Fullmäktige beslutade sedan om att förlänga tomterbjudandet i ytterligare två år.

Befolkningen i Hylte kommun minskar år efter år. Då måste kommunen göra allt för att vända den negativa trenden. Att rea ut lucktomter som är redo att direkt bebyggas är ett smart sätt att med små medel locka till sig nya kommuninvånare, och därmed nya skattebetalare.

ANNONS

För att lyckas med detta går det inte att sälja tomterna till de närmaste grannarna, som Stina Isaksson vill göra. SD:s inställning i frågan är också mycket avslöjande för hur partiet ser på världen som finnas utan för kommungränsen, nya grannar är inte välkomna och ska helst hållas på behörigt avstånd. Med en sådan inställning finns det ingen framtid för Hylte.

Ska Hylte kommun ha en framtid måste alla nya invånare välkomnas. Inte motarbetas.

ANNONS