Frallor och smörgåsar ska köpas in av upphandlade företag.
Frallor och smörgåsar ska köpas in av upphandlade företag. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Sätt stopp för fikamyglet inom Halmstads kommun

Förhoppningsvis blir det andra bullar nu inom Halmstads kommun. Har man ett regelverk måste folk hålla sig till det.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Alla är vi ju en del av kommunen, och om vi ska ha ett fungerande samhälle måste folk hålla sig till regelverket. Skulle alla hålla på så där blir ju allt bara urvattnat”.

Det säger Paul Dahlqvist på Paulssons konditori till HP apropå tidningens granskning av den så kallade konditorihärvan. (27/9)

Det var i förra veckan som Hallandsposten avslöjade att en kommunanställd under flera år sålde sin makes produkter via mejlutskick till personal på en skola i Halmstad. Kvinnan arbetade på en av skolorna under utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen. Totalt har ett 80-tal lärare och annan personal på skolan återkommande fått erbjudanden att köpa varor från makens privata konditoriverksamhet.

ANNONS

Vid en närmare granskning framkom också att den aktuella skolan vid flera tillfällen har köpt in lunchmackor och fikabröd från makens företag, detta trots att firman inte har avtal med Halmstads kommun.

Paulssons konditori är ett av de fyra företag som har ramavtal med kommunen för inköp av smörgåsar och konditorivaror. Det är alltså dessa fyra företag som man inom kommunen ska göra inköp från. Ett annat av de upphandlade företagen är Thornbergs konditori, mer känt som Regnbågen. När HP berättar om tidningens granskning svarar konditorn Magnus Thornberg på Regnbågen så här:

”Man utgår ju från att det ska gå rätt till. Därför känner man sig besviken att när man får höra att kommunen inte behandlar en schysst”.

Den utpekade kvinnan har alltså använt sin position på skolan för att sälja varor från sin mans företag till personal på skolan. Detta förfarande kritiseras av kommunföreträdare.

”Som anställd inom Halmstads kommun ska man arbeta med det man är anställd för på arbetstid”, säger HR-direktören Marianne Malm till HP (26/9).

Från kommunens sida ser man också allvarligt på att skolan brutit mot upphandlingsreglerna. Kommunens upphandlingschef Jeanette Hall säger också till HP att rutinerna nu har skärpts. Det är välkommet.

ANNONS

Ibland är det viktigt att vara tydlig med det uppenbara. Vänskapskorruption är skadligt. Så här står det i klartext på hemsidan för Institutet mot mutor:

”Vänskapskorruption leder till förtroendeskador, snedvridning av konkurrens och att den som är bäst lämpad för ett uppdrag inte blir antagen.”

Det handlar kanske inte om så stora inköp som den aktuella skolan har gjort från det icke-upphandlade företaget, men det är egentligen oväsentligt i sammanhanget. För ser man mellan fingrarna och låter småfel passera är risken uppenbar att man till sist även låter större fel passera utan åtgärd. Det behövs med andra ord sättas gränser för både stort och smått för att inte vänskapskorruption och mygel ska breda ut sig.

Förhoppningsvis har man dragit lärdom av det inträffade så att det blir det andra bullar nu inom Halmstads kommun. Har man ett regelverk måste folk hålla sig till det. Att alla behandlas lika är det minsta man kan begära av kommunen.

ANNONS