Laholms tre kommunråd, Kjell Henriksson (S), Roland Norrman (M) och Erling Cronqvist (C).
Laholms tre kommunråd, Kjell Henriksson (S), Roland Norrman (M) och Erling Cronqvist (C). Bild: Jonatan Gernes

Såsom i Sverige, så även i Laholm

Ingen kommer undan de ekonomiskt bistra tiderna

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När nästa års budget i Laholms kommun presenterades i veckan var det inga muntra miner. Kommunen behöver spara, vilket innebär att 70 tjänster måste dras in de närmaste åren. Det är framför allt en hög inflation och stora pensionsavsättningar som gröper ur kommunkassan och leder till underskott.

Trots det tuffa läget vill Alliansen inte höja skatten utan väljer att plocka pengar från den undanstoppade reserven, hela 64 miljoner kronor ska tas därifrån. Ändå måste kommunen spara in 10 miljoner nästa år, och därefter blir det än tuffare besparingar 2024 och 2025. Totalt handlar det om 35 miljoner som ska sparas in, vilket motsvarar 70 personer som måste sägas upp.

ANNONS

I och med att SD ställer sig bakom budgeten lär den gå igenom i kommunfullmäktige när den ska behandlas den 22 november. Stödet från SD skulle i så fall vara ett tidigt tecken på att det planerade minoritetsstyret med det fyra Allianspartierna i stort kan få igenom sin politik under den kommande mandatperioden.

Socialdemokraterna reserverade sig mot budgeten när den behandlades av kommunstyrelsen och föreslår i sin skuggbudget att skatten ska höjas med 52 öre, pengar som partiet framför allt vill satsa på skolan och äldreomsorgen.

Men att höja kommunalskatten måste vara en absolut sista åtgärd eftersom det drabbar de med allra minst marginaler mest. Därför är det bra att Alliansen inte höjer skatten, även om man flaggar för att det kan bli aktuellt senare i mandatperioden.

När det är tuffare tider som väntar i landets alla kommuner behöver alla dra sitt strå till stacken. Det är tyvärr så, ingen kommer undan de ekonomiskt bistra tiderna. Såsom i Sverige, så även i Laholm.

ANNONS