Vad händer med Örjans vall? Ingen som vet i nuläget.
Vad händer med Örjans vall? Ingen som vet i nuläget. Bild: Jari Välitalo

Sannarp är fortfarande bästa fotbollsarenan

Trots att politikerna säger nej till bostäder på Örjans vall kvarstår faktum. Det spelas bättre boll på Sannarp i framtidens Halmstad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På måndagen kom beskedet att en enig kommunstyrelse säger nej till nya bostäder på Örjans vall-området. I stället vill politikerna utreda en ny arena på platsen. Beslutet innebär att det inte blir ett nytt bostadsområde utmed Nissan.

Det var i början av 2021 som Halmstads BK tillsammans med byggföretaget MTA bygg AB lade fram förslaget att bygga bostäder på Örjans vall för att på så sätt finansiera en ny fotbollsarena på Sannarp.

Men enligt den planutredning som kommunen låtit göra rekommenderas att man inte bygger bostäder på Örjans vall-området, framför allt på grund av översvämningsrisken och för att området är vattenskyddat. På måndagen gick politikerna i kommunstyrelsen alltså på samma linje och avslog därmed förslaget om att inkludera Örjans vall i bostadsförsörjningsprogrammet.

ANNONS

Förslaget från Halmstads BK var från början omvänt, det är inte brukligt att man pekar ut ett område för bostäder för att på så sätt finansiera en ny fotbollsarena. Men det finns en förklaring till att HBK gjorde så. Tidigare försök från bollklubben att få till en ny arena har stupat av olika anledningar. Därför valde HBK att tillsammans med MTA lägga ett förslag med en finansiering som är säkrad genom att sälja byggrätterna på Örjans vall. Det är det förslaget som nu har fallit.

Men trots bakslaget är HBK inte tillbaka på ruta ett. Redan under 2023 ska den nya arenautredningen vara klar och som ska ge svar på om det går att bygga en modern fotbollsanläggning på Örjans vall. Skulle det inte gå ska utredningen ge svar på var en ny fotbollsarena i stället kan byggas och vad om som ska hända med Örjans vall. Bollen är så att säga i rullning för HBK:s del.

Vad som redan nu troligen kan konstateras är att det inte blir en upprustning av den befintliga fotbollsarenan på Örjans vall. En sådan upprustning kostar helt enkelt för mycket i förhållande till vad man får.

Det är synd att det inte blir något nytt bostadsområde på Örjans vall. Nya bostäder på området hade öppnat både för en välbehövlig förtätning av Halmstad och kunnat ge plats för nya Halmstadbor.

ANNONS

Trots detta kvarstår faktum. Örjans vall är ett stort inhägnat område utmed Nissan som har en mycket dålig tillgänglighet för allmänheten. För att bättre utnyttja området behöver det öppnas upp. Möjligen kan en ny arena på platsen vara lösningen i och med att en modern anläggning har bättre förutsättningar att utnyttja marken.

Men mer troligt är att det både är bättre och billigare att bygga en ny fotbollsarena på en annan plats, som till exempel Sannarp. Där finns tillgänglig mark, goda möjligheter att hantera trafiken vid matcher och inte minst bra samordningsmöjligheter med Halmstad arena. Dessutom kan en ny och modern arena användas till andra evenemang än fotboll.

Det spelas helt enkelt bättre boll på Sannarp i framtidens Halmstad. Nu är upp till politikerna att förvalta den passningen.

LÄS MER:Riv stängslet runt Örjans vall och bygg bostäder

ANNONS