Flykt. Civila georgier som försöker undkomma ryska trupper utanför Gori i augusti 2008.
Flykt. Civila georgier som försöker undkomma ryska trupper utanför Gori i augusti 2008. Bild: Linda Forsell / SvD / TT

Rysk nyimperialism går minst 15 år tillbaka i tiden

Avsaknaden av kraftfulla reaktioner på Rysslands invasion av grannlandet Georgien i augusti 2008 förberedde marken för aggressionen mot Ukraina och väst får nu skörda de bittra frukterna av sitt passiva agerande under nästan 15 års tid.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I dag för 15 år sedan, den 8 augusti 2008, utbröt krig i Georgien. Ryska styrkor attackerade det självständiga landet och ockuperar sedan dess regionerna Abchazien och Sydossetien. Liksom vid ockupationerna av Krim och Donbas i Ukraina sex år senare, motiveras det olagliga agerandet med att man skyddar rysktalande minoriteter mot nationalistisk aggression.

080808 var i mångt och mycket en generalrepetition för president Vladimir Putins revanschistiska utrikespolitik mot vad som med typiskt ryskt nyspråk kallas det ”nära utlandet”. Begreppet omfattar alla före detta sovjetrepubliker, inklusive Nato- och EU-medlemmarna i Baltikum.

Dessvärre var också de diplomatiska reaktionerna en generalrepetition för vad som skulle komma och som sannolikt uppmuntrade Rysslands imperiedrömmar. En mer västvänlig regim i Georgien hade öppet börjat tala om att landet skulle gå med i Nato och bli medlem av EU. När planerna började ta fastare former anföll Ryssland. Till en början utpekade EU häpnadsväckande nog Georgien som medskyldig i aggressionen. Därefter kom några få till intet förpliktigande internationella sanktioner.

ANNONS

När Ukraina 2013 kastade ut sin korrupte proryske president och genomförde Värdighetsrevolutionen med ett tydligt närmande mot väst agerade Ryssland precis som mot Georgien. Krim ockuperades och annekterades efter en riggad folkomröstning. Delar av Donbas utropade självständighet med ryskt stöd.

Visserligen kom en del sanktioner igång och Ryssland fördömdes för sitt agerande, men i princip hände väldigt lite. Det är farligt att reta Putin när han är så stark, hette det. Symboliska sanktionen sattes på plats, men energiimporten fortsatte och Tyskland färdigställde gasledningen Nordstream 2.

Det krävdes dessvärre en fullskalig rysk invasion av Ukraina för att förmå västvärldens politiker att inse att det nuvarande styret i Ryssland sedan länge haft ambitionen att återupprätta det forna Sovjets gränser. Vladimir Putin sade det själv redan 2007, i uttalandet att Sovjets sammanbrott var 1900-talets största geopolitiska katastrof.

Ukraina räknar kriget mot Ryssland från sommaren 2014, inte från februari 2022. Dessvärre går den ryska nyimperialismens aktiva fas än längre tillbaka i tiden. Åtminstone från den 8 augusti 2008.

ANNONS