Långasand – ett sommarparadis.
Långasand – ett sommarparadis. Bild: Håkan Johansson

Riksdagen måste genast ändra regler om hemtjänst

Skamlösa badgäster kräver sin rätt på andra äldres bekostnad. Då måste kommunernas möjlighet att neka service säkras.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Uppoffring och anpassning anser sig vissa medborgare stå över. I stället driver de juridisk process för rätten att njuta i Långasand i Falkebergs kommun – som om pandemi och hemtjänstkris inte fanns. Det är moraliskt fel. Men de har juridisk rätt.

”Jag hade hoppats att detta kunde lösas med sunt bondförnuft och att kommunerna kunde göra undantag från regelverket. Nu ser vi att det inte går – och då återstår att regering och riksdag fattar beslut om tillfällig lagändring”, konstaterar Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

Under måndagen kom nämligen förvaltningsrättens utslag efter ett par sommargästers överklagan av Falkenbergs kommuns beslut att neka hemtjänst.

ANNONS

”Vi var väl medvetna om att det inte följde lagen, men vi var tvungna att göra något”, säger social- nämndens ordförande i Falkenberg, Kerstin Rosell (S).

Pressen på hemtjänstens personal är oerhört stor – liksom oron bland brukarna. Så Falkenbergs beslut var välmotiverat.

En lång rad västkommuner har agerat på exakt likadant sätt – och gått ut lika publikt med budskapet. I Falkenbergs kommun blev behovet uppenbart i ett tidigt skede. Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) konstaterar att man redan tvingats neka hemtjänst i fem fall. Alltså fem tydliga exempel – bland många andra – på att en rad sommargäster helt saknar det folkvett som landets pandemihantering vilar på.

Det är sorgligt att se. Och nu tvingas Falkenberg, mitt under brinnande kris, att ödsla tid på att utreda vidare process. Om inte riksdagen ser till att snabba på, vill säga.

”Vi kommer att lyfta det här omedelbart, regeringen måste ingripa”, säger Anders W Jonsson. ”Fördelen med en snabb lagändring är att vi då kan säkra upp lika- behandlingen – och då kan alla kommuner som behöver det fatta beslut om undantag.”

Att tvinga en rad västkustkommuner att anpassa hemtjänsten efter ett inflöde av sommargäster ser han inte som ett rimligt alternativ.

ANNONS

Centerpartiet lär få eldunderstöd från två halländska socialdemokrater.

Per Svensson tänker lyfta frågan. Och riksdagsledamoten Hans Hoff (S) har lämnat in en skriftlig fråga i riksdagen där han uppmanar regeringen att agera. Även västkustmoderaten Johan Hultberg har tidigare satt press på socialministern.

Lena Hallengren (S) måste nu sluta vela och hantera frågan. Det ligger trots allt även i JO-anmälan för avgörande – så det pockar på. Att smittspridningen inom äldreomsorgen är en av de hetaste frågorna på den politiska agendan just nu gör saken extra angelägen.

Bristen på hygienrutiner, munskydd och lämpliga omsorgsrutiner kritiseras hårt från olika håll.

”Det behövs snabba, akuta åtgärder”, säger Anders W Jonsson och lyfter fram de särskilda covidteam som Kungsbacka startat i hemvården som ett bra sätt att koncentrera kompetens och effektivisera arbetet mot smittspridning.

Inget är viktigare just nu. Måtte riksdagen, före veckans slut, ha satt stopp för fler egotrippar. Smäll dem på fingrarna som i stället för att göra sin plikt kräver sin rätt!

ANNONS