Kommunen äger inte Kulturhuset och det krävs en omfattande renovering och ombyggnad för att bedriva verksamhet där.
Kommunen äger inte Kulturhuset och det krävs en omfattande renovering och ombyggnad för att bedriva verksamhet där. Bild: Jörgen Alström

Politisk trötthet kring Kulturhuset i Folkparken

Den mäktiga portalen och polketten omfattas av ett rivningsskydd och kvarstår som minnesmärken från folkparkseran.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Mark- och miljödomstolen har sagt sitt om detaljplanen för Folkparken i Halmstad som beslutades i kommunfullmäktige för ett år sedan. Området som förfallit kraftigt under många år kommer att få en uppryckning med bostäder och nya gemensamhetsytor. Nöjesplatsen med dess forna musik- och dansliv kommer att minnas av många. Men det är långt ifrån alla som haft en nära relation till Folkparken. När Kulturhuset blev teater för runt fyrtio år sedan var det tillgängligt för många kulturutövare, och visst var det en kulturell plantskola, men inte för alla.

För ett tiotal år sedan bedömde Region Halland att det fanns två lokaler i Halland där det var möjligt att producera, bygga och utöva scenkonst under samma tak. Kulturhuset i Halmstad drevs av kommunen och kunde erbjuda snickarverkstad, syrum, loger, lastbrygga och en fullskaligt utrustad scen. Den andra lokalen var Teater Halland i Varberg.

ANNONS

Fram till tidpunkten då Kulturnämnden lämnade huset bjöd kommunen på kraftigt subventionerade hyror vilket gynnade de kulturutövare som fick plats och ville vara en del av Kulturhuset. Men det skapades också positiva synergieffekter och unika förutsättningar för samarbetet mellan olika kulturverksamheter så som teater, dans, konst och musik. Även samarbetet mellan ung och gammal, amatör och professionell gynnades.

Att något positivt måste ske med Folkparkens förfall är logiskt, men det har samtidigt funnits en politisk trötthet och misströstan i debatten kring själva Kulturhuset. Flera politiska partier har undvikit att ens ta ställning. För partierna med en betydande väljarbas väster om Nissan har det förmodligen inte varit någon större fråga. Men inte ens partierna med tradition av politiska tal och röda fanor på utescenen har visat någon större entusiasm.

Kommunen äger inte huset och det krävs en omfattande renovering och ombyggnad för att bedriva verksamhet där. Många gissningar finns, och det skulle handla om en investering på över 40 miljoner kronor. Vilken kulturförening eller amatörteater skulle ha resurser för att hyra de nyskapade lokalerna?

Den mäktiga portalen och polketten omfattas av ett rivningsskydd och kvarstår som minnesmärken från folkparkseran. Den positive betraktaren kan också glädjas åt Kulturhuset Najaden som bland annat erbjuder angenäma möjligheter för undervisning, skapande och publikframträdande. Dans, musik och icke kommersiella framträdanden har fått en ny värdefull scen i Najadenhuset.

ANNONS

När kommunen lämnade Kulturhuset i Folkparken var det de småskaliga kulturskaparna som drog nitlotten, till exempel amatörteaterföreningarna och de fria grupperna. Nu återstår det för föreningen Folkparkens vänner och åtta privata så kallade sakägare att överklaga till Mark -och miljööverdomstolen. Men med de förutsättningar som råder lär inte beslutet om Kulturhuset ändras.

ANNONS