Ebba Busch (KD) besöker livräddarna i Tylösand.
Ebba Busch (KD) besöker livräddarna i Tylösand. Bild: Jari välitalo

Politiker ska inte slå in öppna dörrar

Politik handlar om att vilja, och att ta sig an samhällsproblem. Men när Johan Pehrson (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) besöker Halmstad vänder de ryggen åt de verkliga utmaningarna i Halmstad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Absurt, tyckte KD-ledaren Ebba Busch när hon i söndags fick veta att livräddarna i Tylösand inte avlönas utan arbetar ideellt, som för att markera att livräddarverksamheten borde få ekonomiskt stöd, oklart varifrån.

Det var i helgen som Ebba Busch gjorde ett nedslag i Halmstad, närmare bestämt i Tylösand, som en del i hennes pågående Sverigeturné. När HP intervjuar henne i samband med livräddarträffen vill hon trots sin kommentar om livräddarnas oavlönade arbete ändå lyfta fram just det ideella arbetet som görs runt om i Sverige; Kristdemokraterna har en tradition av att bejaka civilsamhället och dess ideella verksamheter.

Det som ändå är mest noterbart med KD-ledarens besök är att hon hamnade i den kanske mest välbärgade delen av Halmstad. Kanske för att hon ville sola sig i glansen. I det sammanhanget är hon i gott sällskap, två andra partiledare från högerblocket har under våren och sommaren också hamnat på samma sida om Nissan.

ANNONS

Strax efter att Johan Pehrson i april blev Liberalernas partiledare besökte han Halmstad och knackade dörr i Stenhuggeriet för att fiska efter nya väljare. För att par veckor sedan var M-ledaren Ulf Kristerssons tur att knacka dörr, denna gång i Frösakull.

När HP frågade Kristersson varför han var i Frösakull hänvisade han till att det är lokala moderater som bestämmer var man ska knacka dörr. Ser man till hur väljarna röstade i förra riksdagsvalet i just Frösakull var det partiets i särklass starkaste fäste i hela kommunen med strax över 45 procent av rösterna.

Givetvis är det viktigt att partiledarna är ute i verkligheten och möter människor, särskilt som det stundar ett val i höst. Men det blir ändå väldigt skevt om varje partiledare från högerblocket väljer att bara se en sida av Halmstad, och då den socialt minst utsatta delen.

Särskilt märkligt blir det om man som Moderaterna och Kristdemokraterna tycks vara helt fixerade vid frågan om lag och ordning och gärna skyller på Socialdemokraterna för varje skjutdåd som sker. När det väl gäller promenerar Kristersson och Busch runt fjärran från de delar av Halmstad där politiken på allvar skulle kunna göra skillnad.

Politik handlar om att vilja, och att ta sig an samhällsproblem. Inte om att slå in öppna dörrar på det sätt som Pehrson, Kristersson och Busch har gjort vid sina Halmstadbesök.

ANNONS

Den som fiskar efter nya röster måste också vara beredd att möta väljare som inte tycker som en själv. Det är politiskt mod.

ANNONS