Inget föredöme.
Inget föredöme. Bild: Gavriil Grigorov

Olämpligt att namnge sitt barn efter en massmördare

Förskolan som inte vill tilltala ett barn Putin gör helt rätt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Har jag närt en putinist vid min barm? Så skulle man skämtsamt kunna säga om föräldrarna i Hishult som ville döpa sin son till Putin. Men det fick man inte för Skatteverket, med hänvisning till att Putin är att betrakta främst som ett efternamn. Om detta rapporterade Hallandsposten i september 2021.

Sedan dess kan man lugnt konstatera att namnet Putin blivit än mer komprometterande, och att det ”kan antas leda till obehag för den som skall bära det” som det formuleras i namnlagen som ett skäl till att inte godkänna ett förnamn.

Men föräldrarna till den i dag två år gamla sonen har inte gett upp sin namnkamp, vilket HP skriver om. Efter att barnet började på förskolan i januari i år har namnkonflikten fortsatt. På förskolan tilltalas barnet Nikolai, så som Skatteverket har namngett honom, medan föräldrar säger Putin.

ANNONS

Namnkonflikten ledde nyligen till att förskolans rektor anmälde ett tillbud och i ett mejl till föräldrarna i skarpt ordalag markerade att det inte får ske ”högljudda diskussioner i verksamheten.

”Det finns ett tydligt beslut från Skatteverket och då är det naturligt för förskolan att följa det”, säger Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun, till HP.

Parallellt med namnbråket på förskolan driver föräldrarna en ny process mot Skatteverket för att denna gång namnge sitt barn Puttin.

Som vårdnadshavare har man stor frihet i uppfostran av sitt eller sina barn. Men av detta följer också ett ansvar. Tar man inte sitt ansvar finns det som väl är lagar och regler till skydd för barnet.

Att Skatteverket satte stopp för Putin, och att förskolan följer det utslaget är just ett skydd för barnet, och är inte att betrakta som ett ingrepp i föräldrarnas yttrandefrihet.

Det svåra i sammanhanget ligger i begreppet vad som kan leda till obehag för barnet, det är alltid en bedömningsfråga. Men i fallet Putin får det anses vara solklart med tanke på den ryske presidentens agerande de senaste åren.

Jag skulle inte bli förvånad om Vladimir Putin i framtiden kommer att omnämnas i samma andetag som Hitler och Stalin. Putin plågar sitt eget lands befolkning men framför allt vill han helt utradera en hel nation med allt vad det innebär av massdöd och civila offer. Att namnge ett barn efter en sådan massmördare är definitivt inte lämpligt.

ANNONS

Så förskolan gör helt rätt i att inte tilltala barnet Putin.

ANNONS