Lagändring. Nu får även mormor och morfar vara föräldralediga med barnbarnen.
Lagändring. Nu får även mormor och morfar vara föräldralediga med barnbarnen. Bild: Hasse Holmberg/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Nya lagar värda både ris och ros

Den 1 juli passerade vi halvårsskiftet och med det träder ett antal nya lagar i kraft. Bland dem finns både bättre och sämre förändringar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vi är halvvägs genom 2024, den 1 juli har passerat och med det har ett antal nya lagar börjat gälla. Dessutom är vi halvvägs genom mandatperioden, och den nya lagstiftning som träder i kraft är ett av alla sätt att utvärdera vad Tidöregeringen faktiskt genomför.

Sett till de lagar som börjar gälla det här halvårsskiftet är statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kristdemokratiska och liberalpartistiska ministrar värda både ris och ros.

Bland mindre förändringar kan nämnas att spelskatten höjs, från 18 till 22 procent. Den smärre förändring som lär väcka starkast känslor är dock att det nu är krav på att plastlocket måste sitta fast på dryckesbehållare. En nyordning som börjat märkas redan på förhand. De nya korkarna har väckt ilska eftersom många upplever att de är både svåra att öppna och hälla ur. Som med mycket i livet är det dock en vanesak, och att företag rullat ut förändringen i förväg gör att gnället redan har börjat avta.

ANNONS

När det gäller brottsbekämpning – regeringens stora knäckfråga – sker en stor förändring. Det blir lättare att vräka gängkriminella, en lagstiftning som varit på gång länge men alltså träder i kraft nu. Försämrar någon med sin kriminalitet området för andra hyresgäster, eller begår brott som kan utlösa hämndaktioner, kan hyreskontraktet sägas upp. Att det hittills varit svårt att säga upp gängkriminella som förpestar ett helt område till både grannar och hyresvärdens förtret är orimligt, så förändringen bör välkomnas. Förmodligen särskilt av de som bor i särskilt utsatta områden.

Nytt från den 1 juli är även att föräldrapenningen kan överlåtas från föräldrarna till exempelvis anhöriga, vilket har mött både mycket kritik och en del uppskattning på förhand. Föräldrapenningen bör utgå från att barnet har rätt till tid med sina föräldrar, att dagar ska gå att upplåta till lite vem som helst är därför märkligt. Att förenkla för familjekonstellationer som ser ut på andra sätt än en mamma och en pappa är dock positivt, och många lär uppskatta den ökade flexibiliteten.

Men ska verkligen mormor, som förmodligen var hemma mycket med sina egna barn, behöva rycka in för att pappa inte vill ta ut så många dagar? Kanske något bättre om det är morfar, som var mindre närvarande med sina egna ungar, men ska omsorg om små barn lämpas över på mor- eller farföräldrarna mot ekonomisk kompensation från staten? Tveksamt, men positivt om det gör det enklare för ensamstående. Ett definitivt bu eller bä är svårt att ge, eftersom familjekonstellationer ser olika ut, men reglerna är kanske något vidare än de behöver vara.

ANNONS

Lättare är det att som liberal avfärda förbudet mot att förneka förintelsen som nu gäller. Att ägna sig åt förintelseförnekelse är förstås genomvidrigt, men det bekämpas bäst med kunskapsinsatser – inte förbud som inskränker yttrandefriheten. Det här kommer göra extremister mer, inte mindre konspiratoriska.

Sist, men inte minst, rosen på tårtan är att bokföringslagen ändras så att papperskvitton och fakturor inte behöver sparas. Förutsatt att de skannats in eller fotograferats av på rätt sätt. En liten ändring, men en stor lättnad för företag, som det på tiden att genomföra i digitaliseringens tidevarv år 2024.

ANNONS