De mest misstänkta fordonen vinkades in i den röda zonen vid onsdagens poliskontroll vid Snapparps rastplats.
De mest misstänkta fordonen vinkades in i den röda zonen vid onsdagens poliskontroll vid Snapparps rastplats. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: När hela samhället slår tillbaka mot kriminella och lagbrott

Den omfattande poliskontrollen vid Snapparps rastplats skickar en viktig signal till alla som inte har rent mjöl i påsen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Hallands bästa rastplats finns utmed E6 vid Snapparp. I alla fall om man får tro riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen, som rangordnar landets rastplatser utifrån tillgänglighet, trygghet, skötsel och hygien. Snapparps rastplats är troligen också en av de allra vackraste i Halland, där man från västra sidan har en fin utsikt över Lagans mynning. Särskilt vackert är det att se solens glitter i ån en sommarkväll.

Rastplatsen vid Lagans mynning – Lagaoset –passar också bra för ett annat, viktigt ändamål. Här har polisen de senaste åren genomfört stora kontroller av all trafik som passerar på E6:an. I onsdags kväll var det dags igen, då trafiken i norrgående körfält kontrollerades i en stor myndighetsgemensam insats.

ANNONS

E:6:an genom Halland är en viktig pulsåder. Här färdas många människor och transporteras mycket varor. Men det är inte bara rent mjöl i trafiken på E6:an; det finns också en rad illegala element som nyttjar den viktiga transportleden utmed Västkusten. För att fånga in några av dessa har polisen tillsammans med andra myndigheter de senaste åren genomfört större kontroller av trafiken som passerar Snapparp.

En av de mer omfattande insatserna genomfördes i december 2018 då all trafik, både norr- och södergående, kontrollerades. Den gången hittades bland annat knark, vapen och stöldgods. En slags tumregel är att kontrollerna som går i norrgående riktning mest fångar upp införda droger medan man i huvudsak hittar stöldgods i det södergående körfältet.

På onsdagen var det som sagt trafiken i norrgående körfält som vinkades av och tvingades att passera polisens granskande ögon. Totalt deltog ett femtiotal poliser från hela Halland i insatsen. Själva kontrollen bestod av olika zoner, där de mest misstänkta objekten dirigeras in i ”röd zon”. För att ingen ska slinka igenom polisens kontroll fanns en polisbil hela tiden redo att ta upp jakten på den som skulle få för sig att fly fältet, och ovanför hela området hovrade en polishelikopter för att hålla extra koll så att ingen kunde undkomma.

ANNONS

Och det var inte lite som polisen fångade upp under onsdagskvällen. Totalt kontrollerades nära 1 000 fordon. Sex misstänkta rattfyllerier hittades och 37 böter skrevs ut för olika fordonsbrister. En annat minst sagt uppmärksammat fynd var att en person som skulle avtjäna ett års fängelse infångades, och fördes till anstalt.

”En mc-klubb rullade in med fem motorcyklar, och körde därifrån med tre”, rapporterade HP från polisens kontroll. Orsaken var att Kronofogdemyndigheten deltog i polisinsatsen.

”Vi får träff i våra register om personer är restförda och har skulder. Då tittar vi om det finns möjlighet till betalning. I det här fallet blev de här två motorcyklarna utmätta”, sa kronokommissarie Stefan Edström till HP (23/5).

Med tanke på att sommaren är i antågande lär de två utmätta hojarna svida hos mc-ägarna. Men det är inte mer än rätt. Har man inte gjort rätt för sig kan man tvingas betala med det värdefullaste man har. Totalt kunde kronofogden utmäta gods och fordon för cirka 250 000 kronor under onsdagens tillslag.

Det är mycket som polisen kan hitta under en kväll i maj när all trafik i norrgående riktning kontrolleras vid Snapparp. Men betänkt att trafiken på E6:an pågår ständigt, dygnet runt, 365 dagar om året. Då förstår man att polisen bara fångar in en bråkdel av det som kan lagföras, om det så handlar om trafikförseelser eller grova brott.

ANNONS

I en tid där samhällsdebatten till stor del präglas av svårigheterna att bekämpa den organiserade brottsligheten är det viktig att lyfta fram det arbete som också görs. I det perspektivet sänder de återkommande myndighetsgemensamma kontrollerna på Snapparps rastplats en viktig signal till buset. När det väl gäller kan samhället slå tillbaka mot den grova kriminaliteten och andra brott, och visa att man gör skillnad. Om det så handlar om att stoppa transporten av droger, gripa efterlysta personer, eller att utmäta motorcyklar från skuldsatta ägare.

Budskapet är tydligt. Alla ska veta att de kan bli tagna på bar gärning en vanlig majkväll vid Lagans mynning.

ANNONS