Ansvarsfull kvintett. Från höger i bild, Lars Gustafsson (KD), Eric Semb (M), Ove Bengtsson (C), Jan Gottfriedson (L) och Kjell Henriksson (S).
Ansvarsfull kvintett. Från höger i bild, Lars Gustafsson (KD), Eric Semb (M), Ove Bengtsson (C), Jan Gottfriedson (L) och Kjell Henriksson (S). Bild: Jonatan Gernes

När det blir skakigt behövs ett stabilt styre i Laholm

Den interna striden inom Moderaterna slutade med en seger för Centerpartiet. Men framför allt har Laholm fått ett stabilt politiskt styre, vilket lovar gott inför de ekonomiskt tuffare tider som väntar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det blir ett nytt, brett politiskt styre i Laholms kommun mellan Alliansens fyra partier och Socialdemokraterna den kommande mandatperioden. Det framkom på en presskonferens på tisdagsmorgonen, vilket Hallandsposten också rapporterade om redan i tisdagens tidning.

Därmed avslutas en längre tids oklarhet om vem som ska styra Laholms kommun. Det nya styret kallar sig för Ansvar för Laholm, och innebär ytterligare ett exempel på att en kommun efter höstens val får ett styre över den traditionella blockgränsen. Att sådana här breda koalitioner blivit allt vanligare kan förklaras med ett större behov av politisk stabilitet när det väntas tuffare tider.

Efter höstens val har det varit turbulent i Laholmspolitiken. Sedan tidigare var det klart att styret från den förra mandatperioden inte skulle överleva valet, eftersom ett av partierna, Trygghetspartiet, inte ställde upp i valet. Valresultatet gav heller inte på något sätt något entydigt besked om det framtida styret.

ANNONS

Trots detta valde Alliansen efter valet att meddela att man med sina totalt 18 mandat av ville fortsätta styra kommunen. Tanken var att söka stöd hos andra partier för att bland annat få igenom sitt budgetförslag. Men säg det lugn som varar, för därefter har det varit hela havet stormar inom Moderaterna om vem skulle få posten som kommunstyrelsens ordförande. Detta eftersom ettan på listan, Roland Norrman, utmanades av Eric Semb. Den striden är nu över, med Semb som segrare, men det kom också till ett högt pris för Moderaterna.

Under presskonferensen med företrädarna för de fem partierna var det genomgående temat att man hade en samsyn om Laholms utmaningar, och att det i allra högsta grad behövs nu inför de betydligt tuffare tider som väntar både för kommunen och dess invånare. Moderaternas Eric Semb berättade om bakgrunden till det nya styret.

”Vi har hamnat i ett läge där vi kände att utmaningarna i Kommunsverige med ekonomin, omvärldsfaktorerna, och det lite oklara mandatförhållandet som finns i fullmäktige, gjorde att vi insåg att om vi ska ta rätt så tuffa beslut om prioriteringar, eventuella besparingar och säkerställa kommunens kvalitet och finansiering på lång sikt, så behövs det breda majoriteter”, sa han.

ANNONS

I det här läget bjöd Alliansen under den gångna helgen in Socialdemokraterna till förhandlingar. Detta landade i det nya styret som kallar sig för Ansvar för Laholm. När S kommer in i styret får partiet ett antal vice ordförandeposter i nämnderna. Samtidigt så backar M i striden om posten som kommunstyrelsens ordförande.

”Vi tycker inte att det är rimligt att interna stridigheter i ett parti smittar av sig på kommunstyrelsens arbete. Vi har därför sagt att lösningen blir att Centerpartiet tar den posten, sa Eric Semb.

Därmed blir det Ove Bengtsson från Centern som blir kommunstyrelsens ordförande.

”Vi kommer att få ett stabilt styre i kommunen, där vi kan utgå från de problembilder som finns i samhället i övrigt. Jag tror att vi kommer att reda det här på ett galant sätt framöver”, sa Ove Bengtsson om Ansvar för Laholm.

Socialdemokraternas Kjell Henriksson fyllde i:

”Vi har sagt hela tiden att vi är beredda att ta ansvar, och det här är ett alldeles ypperligt tillfälle. Vi tar det ansvaret”, sa han.

Att Henriksson och Socialdemokraterna är nöjda med att ingå i styret är uppenbart, under en längre tid har både han och partiet efterlyst ett stabilt styre, vilket det förhoppningsvis lär bli nu.

ANNONS

Den nya koalitionen har kommit överens om fyra prioriteringar, företagsklimatet, skolresultaten och tryggheten i skolan, arbetslinjen samt välfärdens långsiktiga kvalitet och finansiering. Dessa prioriteringar är förvisso inget som sticker ut men samtidigt är det bra att lyfta fram den samsyn som finns om vilka utmaningar som kommunen står inför när det väntas tuffare tider.

En föraning om att Laholms kommun står inför svåra utmaningar kom med den budget som presenterades tidigare i höstas och som kommunfullmäktige därefter antog, vilken innebär att kommunen göra nedskärningar som motsvarar 70 medarbetare. Denna besparing lär tyvärr inte vara den enda framöver. I det här tuffa läget är det bra att partierna som nu har funnit varandra i Ansvar för Laholm tar över taktpinnen.

Av det tonläge som tycks råda internt inom det nya styret är det mer ödmjukhet än maktfullkomlighet som gäller. Förhoppningsvis innebär det också en god start för det nya, ansvarsfulla styret i Laholms kommun.

ANNONS