Bilstranden i Mellbystrand skapar debatt för och emot.
Bilstranden i Mellbystrand skapar debatt för och emot. Bild: Henrik Williamsson

Motorburna besökare på stränderna i södra Halland

Det är tydligt att Hallands unika sandstränder engagerar och väcker känslor.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Med tre eller fyra månader kvar till bad- och turistsäsongen 2023 väcks återigen debatten om fordonstrafik på delar av sandstranden i Mellbystrand och Skummeslövstrand. I spetsen för motståndet går föreningen Strandmiljö Laholm.

Företrädare för motståndet har vid det här laget blivit rejält luttrade över att kommunen, länsstyrelsen och berörda markägare enbart ser sin egen tolkning i detta evighetsärende och gärna undviker att ta ett helhetsgrepp i frågan. Solvarma dagar lockas hundratals badturister att parkera på sandstranden och övernattande besökare som bortser från regelverk och förbudsskyltar, de så kallade svartcamparna.

Beroende på vilket beslut som till slut fattas kan det dock bli förändringar i de strandnära områdena. Besvärliga beslut som måste hanteras av Laholms kommun. Om motortrafik förbjuds på sandstranden kommer det att behöva anläggas parkeringsplatser. Under populära soldagar lär besökare fylla parkeringarna, men även gator och stigar i anslutning till villor och stugor, likt på norra delen av stranden.

ANNONS

Positiva markägare och boende i Mellbystrand och Skummeslövstrand menar att det varit tillåtet av hävd sedan lång tid tillbaka att parkera på stränderna. Detta kan dock knappast hävdas vid den liknande beslutsgången i Halmstad där länsstyrelsen ganska överraskande godkände endurotävlingar på Östra stranden. Och nästa motorcykeltävling är på gång under våren.

Hallandspostens politiske redaktör har tidigare vid flera tillfällen varit starkt kritisk till kommunerna Halmstads och Laholms tillbakalutade inställning. Det är underligt att kommunerna och länsstyrelsen kan bortse från terrängkörningslagen som borde innefatta även stränderna.

Det är tydligt att Hallands unika sandstränder engagerar och väcker känslor. Självklart blir det miljöpåverkan med motortrafik i den känsliga strandmiljön. Formerna för kontroll och uppföljning känns alltför godtyckliga.

ANNONS