Halmstads fullmäktige är inte en plats för mobilspel.
Halmstads fullmäktige är inte en plats för mobilspel. Bild: ANDERS ANDERSSON

Mattias Karlsson: Mobilspelande politiker hör inte hemma i fullmäktige

En närgången granskning av Halmstads politiker ger ingen smickrande bild.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vem granskar politikernas insatser? I Halmstad kan det bokstavligen vara medborgarna. I alla fall om man sitter på åhörarplats i rådhuset fullmäktigesal under ett möte. Det var precis vad Frida Johansson gjorde vid förra veckans fullmäktigemöte.

Årets första fullmäktige inleddes med en drygt två timmar lång debatt om den lokala miljö- och klimatpolitiken. Därefter följde allmänhetens fråga där studenten Frida Johansson ställde en fråga om luftföreningar i Halmstad. Frågan besvarades lite pliktskyldigt av miljönämndens ordförande Bobbo Nilsson (KD), som menade att Halmstads luftkvalitet ligger under de gällande riktvärdena. Därefter fick Johansson åter ordet och sa att en enda mätstation för luftkvaliteten är för lite för att täcka in hela Halmstad.

ANNONS

Men innan hon lämnade talarstolen passade hon på att ge en rejäl känga till ledamöterna i fullmäktige och deras agerande under den tidigare miljö- och klimatdebatten. Från åhörarläktaren hade hon nämligen observerat att många av politikerna satt med sina telefoner i stället för att lyssna på debatten.

”Under debatten var det ganska tråkigt att se att många var inne på Facebook och Snapchat. Tack för mig”, sa Frida Johansson avslutningsvis.

När HP på nyhetsplats följer upp händelsen berättar Johansson att ungefär hälften av ledamöterna såg ut att göra annat än att lyssna på debatten och att hon till och med sett ledamöter som spelade spel.

Man kanske inte kan begära full uppmärksamhet för fullmäktigeledamot under ett helt möte. Men man kan i alla fall begära att politikerna inte gör annat, och särskilt inte spelar på sin padda eller sin mobil. Detta är faktiskt under all kritik.

Nu går det verkligen inte att dra alla politikerna över en kam. Bara för att man sitter med sin padda innebär det inte att man roar sig med annat än själva mötet. I ledamöternas paddor finns alla handlingar, och den digitala hanteringen är väldigt bra för tidigare var det enorma mängder med papper som trycktes upp till alla politiker.

ANNONS

Ändå sätter Frida Johansson fingret på något väsentligt med sin kritik mot kommunfullmäktige. När det är vår allas gemensamma framtid som debatteras i Halmstads fullmäktige är det direkt oansvarigt att sitta och spela på sin mobil.

Den politiker som känner sig träffad bör ställa sig frågan: Är jag verkligen rätt person på rätt plats? Är svaret nej finns det bara en väg att gå – ut från fullmäktigesalen.

ANNONS