Per Bolund (MP) lämnar politiken efter förlustvalet 2022.
Per Bolund (MP) lämnar politiken efter förlustvalet 2022. Bild: Robin Bäckman/TT

Miljöpartiets tunga ras

Pär Holmberg kan bli nytt språkrör för Miljöpartiet i november då Per Bolund stämplar ut. Han tänker sig att kombinera detta med sitt uppdrag i Europaparlamentet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Valet för snart ett år sedan kom förmodligen som en kalldusch för Miljöpartiets medlemmar. I riksdagsvalet blev det 5,08 procent röster vilket gjorde att partiet trots allt klarade spärren och fick 18 mandat. I regionvalet i Halland blev nog chocken desto större. Miljöpartiet minskade rejält till 2,65 procent röster och kom inte ens in i fullmäktige. Även i kommunfullmäktigevalet i Hylte hamnade MP utanför den politiska arenan.

I Halmstads kommun blev det en rysare där MP klarade spärren med sina 3,12 procent. Detta genererade i två mandat, Lennart Lorick och Amina Boulaabi, dock med ett mycket begränsat inflytande, om än något. I Laholms kommun knep Miljöpartiet ett enda mandat i fullmäktige med 2, 44 procent av rösterna.

ANNONS

Det ser ut att bli besvärliga förutsättningar för MP även i Europaparlamentsvalet 9 juni 2024. Partiet backade rejält i senaste valet 2019, men fick trots detta 11,52 procent av rösterna och har i nuläget tre mandat, tv-kändisarna Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren samt Jacop Dalunde som slank in bakvägen i parlamentet när Storbritannien lämnade EU.

Pär Holmberg kan bli nytt språkrör för Miljöpartiet i november då Per Bolund stämplar ut. Han tänker sig att kombinera ledarskapet med sitt uppdrag i Europaparlamentet, vilket låter en smula överambitiöst. Märta Stenevi vill absolut vara kvar som språkrör och kommer förmodligen att ikläda sig en mer dominant roll som språkrörschef i de inhemska frågorna.

Frågan är om Märta Stenevi är den som har förmågan att leda Miljöpartiet till det stora lyftet i först EU-valet 2024 och sedan nästa val i Sverige 2026. Hon ser sig gärna som ensamt språkrör. Men det finns ett tiotal manliga miljöpartister som vill bli språkrör efter Per Bolund. Den främste utmanaren till Pär Holmgren är förmodligen riksdagsledamoten Daniel Helldén som dock redan i ett tidigt skede har sågats av Stenevi.

ANNONS