Avstängd väg i Getinge.
Avstängd väg i Getinge. Bild: Roger Larsson

Medan Hans härjar sitter regeringen still i båten

Det behövs mer statliga pengar för att motarbeta klimatförändringarna och till klimatanpassningar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ovädret Hans har drabbat i stort sett hela Sverige, från söder till norr. Och under ovanligt lång tid för att vara ett regnoväder. Meteorologerna förklarar detta med att det under en längre tid varit stora temperaturskillnader mellan södra och norra Europa, varför det kraftiga lågtrycket som drog in över Sverige på söndagen var massivt.

Från hela landet har det rapporterats om översvämningar, jordskred, avstängda vägar och ett urspårat tåg. I Halland har det kraftiga regnandet orsakat ökade flöden i vattendragen, och på torsdagen svämmade Suseån över alla bräddar i Getinge och vatten trängde in Getingeskolans källare.

Konsekvenserna av extremt väder kommer alltid att vara lokala. Det är lite slumpen som avgör var de största skyfallen hamnar. Men det som är ovanligt med Hans är att det varit så omfattande att nästan ingen del av Sverige varit förskonad från ovädrets härjningar.

ANNONS

Trafikverkets presschef Bengt Olsson som intervjuades i Rapport på onsdagen kunde inte minnas något annat större regnoväder han varit med om i sin yrkeskarriär.

”Väder är normalt sett lokalt, och då kan man alltid styra resurser till de platser som man behöver göra insatser på. Men här är det överallt”, sa Bengt Olsson.

Och det är just trafiken som har drabbats hårt av ovädret med avstängda vägar och inställda tåg. Att återställa ordningen efter vädrets härjningar kommer att kosta mycket. Enligt Bengt Olsson har Sverige 10 000 mil väg, och det kommer att ta tid att kolla.

”Det är mycket pengar som kommer att läggas på det. Vi kommer nog att behöva styra om en del av vår verksamhetsbudget”, sa han till Rapport (9/8).

Nationell väderpåverkan bör rimligen få ett nationellt gensvar – från regeringen. Men därifrån har det varit ovanligt tyst om Hans. Det är som att landets kommuner och myndigheter svettas medan regeringen tittar på. I det här läget behöver regeringen visa på insikt om problemen och handlingskraft för hur dessa problem ska lösas.

Först och främst borde några ministrar, eller åtminstone en, säga det uppenbara, det extrema väder vi upplever orsakas av de pågående klimatförändringarna. Därefter behöver man tala om vad man vill göra åt detta. Men inte ett knyst har hörts från regeringen.

ANNONS

Medan ovädret Hans snurrat runt över Sverige och släppt loss vädrets makter har alltså regeringen suttit still i båten. Det är inte att förvånas över, ser man inte kopplingen mellan extremväder och klimatförändringar kan man lugnt titta åt ett annat håll. Tyvärr hjälper det inte.

Förr eller senare behövs det mer statliga pengar och satsningar, både för att motarbeta klimatförändringarna och till klimatanpassningar. Regeringens politik tycks hittills ha gått i rakt motsatt riktning. Medan vattnet väller fram i Sverige sticker regeringen huvudet i sanden. Snyggt är det inte.

ANNONS